Er zijn in Irak nog veel meer troepen nodig

De Republikeinse senator John McCain heeft gisteren de vrees uitgesproken dat de extra troepen die president Bush naar Irak stuurt, onvoldoende zullen zijn om het geweld in het land terug te dringen.

McCain, die wordt beschouwd als de belangrijkste Republikeinse kandidaat voor de opvolging van Bush in 2008, heeft de regering de laatste jaren vaak bekritiseerd omdat ze te weinig troepen naar Irak zouden hebben gestuurd.

„We moeten ons ervan verzekeren dat we nu voldoende extra troepen beschikbaar stellen’’, zei hij in de Senaatscommissie voor Defensie die gisteren minister Robert Gates (Defensie) hoorde. „Het zou beter zijn als we te veel militairen naar Irak sturen. Anders worden we opnieuw geconfronteerd met de tragische resultaten van ontoereikende troepenaantallen.’’

Commentatoren zeiden de afgelopen week dat de kansen van McCain om president te worden zijn geslonken nu Bush zijn ideeën voor een nieuw Irak-beleid overneemt. Tot nu toe kon McCain de mislukkingen in Irak wijten aan te lage troepenaantallen, terwijl hij met zijn plannen de conservatieve achterban van de Republikeinen kon voorspiegelen dat hij wel degelijk een havik is inzake de oorlog in Irak. Maar nu Bush de gedachten van McCain tot de zijne heeft gemaakt, loopt de senator het risico dat de Iraakse catastrofe door de kiezers ook aan hem zal worden verweten, aldus de commentatoren. Zij spraken daarom al eerder de verwachting uit dat McCain zou pleiten voor een grotere zending van extra troepen om zo afstand van Bush te bewaren.

Dat is ook in lijn met de plannen van de geestelijke vaders van het zenden van extra troepen, militair historicus Frederick Kagan van het American Enterprise Institute (AEI) en generaal b.d. Jack Keane, die vorige maand hebben voorgesteld 30.000 man extra naar Irak te sturen.

Minister van Defensie Gates zei gisteren dat al binnen enkele maanden duidelijk wordt of het kabinet van de Iraakse premier Nouri al-Maliki de toezeggingen zal nakomen om het geweld terug te dringen. Dan moet de shi’itische premier voldoende brigades op de been gebracht hebben om de leiding te nemen over de bestrijding van – onder meer – shi’itische milities die nauw met het kabinet verweven zijn. Indien Maliki zijn belofte niet nakomt „zullen wij ons beleid opnieuw tegen het licht houden”, zei Gates.

In de VS wordt gespeculeerd dat de regering-Bush Maliki zal dwingen op te stappen als hij deze keer zijn beloften niet nakomt. Volgens militaire commandanten in Bagdad zou Bush afgelopen weekeinde in een videoconferentie hebben gezegd dat hem ontslag boven het hoofd hangt. Washington zou al een opvolger op het oog hebben.