Eindelijk in een familie

Eindelijk in een familie De grootste bloem ter wereld Rafflesia arnoldii (bijna een meter in diameter, tot zeven kilo zwaar) blijkt te behoren tot de wolfsmelkachtigen, de Euphorbiaceae. Al meer dan 200 jaar proberen botanici vergeefs deze uitzonderlijke bloem onder te brengen in een van de bekende plantenfamilies. Rafflesia is echter een parasiet en heeft geen bladeren, wortels of zelfs maar stengels die zouden kunnen helpen bij de determinatie. Ook zijn de bloembladeren sterk aangepast aan de ecologie van de plant, die voor zijn bestuiving aasvliegen lokt met een geur van rottend vlees. De Rafflesiaceae, die in het oerbos van Zuidoost Azië voorkomen, lijken nergens op. Maar nu hebben Amerikaanse botanici met DNA-onderzoek overtuigend aangetoond dat de Rafflesiaceae behoren tot de wolfsmelkfamilie. De Rafflesiaceae scheidden zich 46 miljoen jaar geleden af van de andere wolfsmelkachtigen en ondergingen een evolutie naar steeds grotere bloemen, tot naar schatting bijna 80 maal het oorspronkelijke formaat. (SV) foto jeremy holden Holden, Jeremy

De grootste bloem ter wereld Rafflesia arnoldii (bijna een meter in diameter, tot zeven kilo zwaar) blijkt te behoren tot de wolfsmelkachtigen, de Euphorbiaceae. Al meer dan 200 jaar proberen botanici vergeefs deze uitzonderlijke bloem onder te brengen in een van de bekende plantenfamilies. Rafflesia is echter een parasiet en heeft geen bladeren, wortels of zelfs maar stengels die zouden kunnen helpen bij de determinatie. Ook zijn de bloembladeren sterk aangepast aan de ecologie van de plant, die voor zijn bestuiving aasvliegen lokt met een geur van rottend vlees. De Rafflesiaceae, die in het oerbos van Zuidoost Azië voorkomen, lijken nergens op. Maar nu hebben Amerikaanse botanici met DNA-onderzoek overtuigend aangetoond dat de Rafflesiaceae behoren tot de wolfsmelkfamilie. De Rafflesiaceae scheidden zich 46 miljoen jaar geleden af van de andere wolfsmelkachtigen en ondergingen een evolutie naar steeds grotere bloemen, tot naar schatting bijna 80 maal het oorspronkelijke formaat. (SV)