Eerst wereldspeler, nu doelwit

Getronics verloor in 2006 de helft van zijn waarde. Is dit het moment om het aandeel te kopen? Analisten wachten liever af of het bestuur zijn beloftes dit keer wel waarmaakt.

Koop aandelen op het laagste punt: het is de belangrijkste wijsheid op de beurs. Wie zich eraan houdt, zal zeker kijken naar het aandeel Getronics. Het automatiseringsbedrijf was vorig jaar van de 24 grootste bedrijven op het Damrak verreweg de grootste verliezer. Kopen dus? Of kan het nog lager?

Misschien is het al te laat. Het aandeel Getronics is de afgelopen maand gestaag opgekrabbeld tot 6,31 euro. Alweer een stuk hoger dan het dieptepunt van 4,93 euro dat het op 8 augustus 2006 bereikte. Maar nog ver af van de 11,77 die het een jaar geleden noteerde.

Getronics heeft een moeilijk jaar achter de rug. Het aandeel kreeg de eerste klap toen het bedrijf ongeveer een jaar geleden moest aankondigen dat de Italiaanse vestiging onverwachts ernstig verlies zou lijden. En dat terwijl topman Klaas Wagenaar twee maanden daarvoor nog had gezegd te verwachten dat Getronics Italië na jaren van problemen eindelijk afkoerste op winst. Erger werd het toen bleek dat de verliezen waren toe te schrijven aan misleiding door het lokale management. Het aandeel Getronics verloor ruim 10 procent.

Maar wie toen dacht dat het laagste punt bereikt was, gokte verkeerd. Beleggers vroegen zich af of het bestuur van Getronics wel voldoende grip had op de onderneming en of een incident zoals in Italië ook in andere vestigingen zou kunnen plaatsvinden. De tak in Italië werd verkocht, maar leverde over 2006 nog een verliespost op van 57 miljoen euro. Bovendien voldeed Getronics door de verliezen in Italië niet meer aan de voorwaarden die de bank stelde aan een kredietlijn, wat beleggers en analisten verontrustte. Het aandeel daalde verder.

Na de bekendmaking van de halfjaarcijfers op 2 augustus kwam het in een vrije val terecht. Met een winstmarge over het eerste halfjaar van 2,5 procent bleek de winstgevendheid van de ICT-dienstverlener ver achter te blijven bij de verwachtingen. Bovendien waren de problemen met de banken ondanks de verkoop van Getronics Italië niet opgelost. In de dagen na die dramatische halfjaarcijfers kelderde Getronics tot zijn dieptepunt van 4,93 euro.

De kleine 12 euro van een jaar geleden ligt voorlopig ver buiten bereik, volgens analisten. Hun koersdoelen liggen euro’s lager. De meeste analisten blijken weinig vertrouwen te hebben in het aandeel. Slechts een enkeling geeft een koopadvies. Hoe komt dat?

De winstgevendheid van het bedrijf blijkt het grootste struikelblok. Verschillende analisten vinden dat Getronics een jaar geleden overgewaardeerd was en dat de veranderde vooruitzichten de koersval rechtvaardigen. Volgens analist Victor Bareño van SNS Securities kwam die overwaardering deels door het bedrijf zelf. „Zij hebben steeds gezegd dat een verbetering van de winstmarges mogelijk was. Nu blijkt dat dat niet het geval is.”

Tot begin 2006 hield Getronics vol dat het bedrijf over 2005 een winstmarge (winst op omzet) van 5 procent zou halen, maar dat lukte niet. Nu is die 5 procent voorlopig buiten beeld geraakt. Voor 2006 gaat Getronics uit van 3 tot 4 procent.

En of het bedrijf dat haalt, is volgens sommigen ook nog niet zeker. Analist Cornelis Bos van ING Wholesale Banking wacht liever de jaarcijfers af van begin maart. Het management van Getronics blonk het afgelopen jaar niet uit in het waarmaken van beloftes. Bovendien stapte twee maanden geleden onverwachts de financieel directeur op, mogelijk uit onvrede met de rapportage. Bos: „Als je nu al positief bent, begeef je je volgens mij op drijfzand”.

Verder heeft de strop in Italië gezorgd dat de ICT-dienstverlener zijn redelijk succesvolle strategie feitelijk heeft moeten loslaten. Het bedrijf wilde een wereldwijde speler worden in werkplekbeheer, zodat het aantrekkelijk is voor grote klanten. Maar doordat de onderneming een enorme hoeveelheid kasgeld is kwijtgeraakt aan Italië – volgens analist Bareño zo’n 150 miljoen euro – kreeg het problemen met zijn banken. Niet alleen werd het bedrijf gedwongen verschillende buitenlandse dochterbedrijven in de verkoop te doen, er is ook geen ruimte meer voor overnames. En zo wordt het voor Getronics steeds moeilijker te concurreren met grote spelers als IBM of EDS uit de Verenigde Staten die wel wereldwijd opereren.

Het einde van deze strategie maakt van Getronics wel een overnamekandidaat. Speculatie over een overname is de belangrijkste reden dat het aandeel de laatste tijd weer in trek is, volgens Bos van ING. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar overnamegesprekken gevoerd met telecomconcern KPN en adviesbureau Capgemini. Onlangs circuleerde het gerucht dat het Spaanse Telefónica interesse zou hebben voor het ICT-bedrijf.

Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen is een van de analisten die positief is en adviseert Getronics te kopen. Hij verwacht dat de marges beter zullen worden doordat banen worden geschrapt in Europa en de VS, en dat het bedrijf zal profiteren van de introductie van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Bovendien zijn het afgelopen jaar slecht presterende delen verkocht. Choi: „Het management heeft het moeilijk gehad qua geloofwaardigheid. Maar als ze de dingen doen die ze hebben beloofd, zullen zowel beleggers als analisten er weer vertrouwen in krijgen.”

    • Elske Schouten