Deloitte schikt met Parmalat

Accountantskantoor Deloitte zal 149 miljoen dollar (115 miljoen euro) aan het Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat betalen vanwege het boekhoudschandaal, het grootste financiële schandaal van Europa.

Parmalat, dat in 2003 bijna ten onder ging doordat miljarden euro’s zoek bleken via complexe constructies met vennootschappen op de Kaaiman-Eilanden en in Nederland, beschuldigde Deloitte ervan dat het accountantskantoor wist of had moeten weten van de miljardenfraude door de voormalige top van Parmalat. Hiertoe spande het concern een rechtszaak aan tegen Deloitte in de Verenigde Staten.

Deloitte erkent met de schikking geen schuld voor de miljardenfraude. De Italiaanse afdeling van Deloitte zei gisteren „tevreden” te zijn met de schikking. Het kantoor heeft het recht om binnen 60 dagen van de schikking af te zien tegen een boete van 15 miljoen dollar. Met de schikking komt een eind aan een jarenlange juridische strijd.

De accountant zou al een paar jaar vóór het schandaal gewaarschuwd zijn voor de financiële malversaties die bij het Italiaanse zuivelconcern Parmalat plaatsvonden. Accountants in Brazilië zouden verschillende keren hun zorgen hebben geuit, maar een Italiaanse partner wees zijn collega's erop dat kritische vragen tot grote omzetverliezen zouden kunnen leiden.

Parmalat staat inmiddels weer aan de beurs genoteerd en hoopt nog miljarden euro’s schadevergoeding binnen te halen bij met name banken die nauw met Parmalat samenwerkten.