Debat over Irak

Debat over Irak Iraqis walk past the wreckage of a vehicle at the site where a car bomb exploded southeast of Baghdad, 20 December 2006. Two people were wounded by the blast. US President George W. Bush said in an interview out today that he ordered plans to boost the size of the army and Marine Corps as the White House confirmed it may raise troop numbers in Iraq. AFP PHOTO/WISAM SAMI
Debat over Irak Iraqis walk past the wreckage of a vehicle at the site where a car bomb exploded southeast of Baghdad, 20 December 2006. Two people were wounded by the blast. US President George W. Bush said in an interview out today that he ordered plans to boost the size of the army and Marine Corps as the White House confirmed it may raise troop numbers in Iraq. AFP PHOTO/WISAM SAMI AFP

De nieuwe strategie zal de Amerikaanse koers in Irak veranderen en ons helpen te slagen in de oorlog tegen terreur.

President Bush in zijn tv-toespraak, 10 januari

President Bush vertelde de Amerikanen gisteravond dat een mislukking in Irak een ramp zou zijn. De ramp is de oorlog van Bush en hij heeft al gefaald.

Hoofdartikel New York Times, 11 januari

De president sprak gisteren over een ‘beslissende ideologische strijd’ die in het Midden-Oosten wordt uitgevochten. [...] Het is helaas retoriek. Wat miljoenen zien – wereldwijd, niet alleen in het Midden-Oosten – is een islamitisch land in doodsstrijd en een supermacht die zijn controle erover verliest. Nog een paar misstappen en de hele regio staat in brand.

Hoofdartikel in NRC Handelsblad, 11 januari

Het ISG-rapport bood Bush de kans het Irak-beleid zonder al te drastische ingrepen op een andere leest te schoeien. In plaats daarvan heeft hij de Amerikaanse inzet alleen maar verhoogd. Met het gevaar dat een impopulaire oorlog ook nog eens gepaard gaat met een partijpolitieke polarisatie die Washington van de regen in de drup brengt – om van Bagdad maar te zwijgen.

Hoofdartikel De Volkskrant, 11 januari

De vraag is natuurlijk of de Amerika iets kan bereiken in Irak dat ook maar in de buurt komt van een overwinning.

The Independent, 12 januari

Van de Iraakse regering eist hij om op korte termijn te tonen dat zij het vermogen heeft zelfstandig de orde te handhaven. Maar die regering is onderdeel van het probleem, niet van de oplossing. De ogenschrijnlijk verheven missie wacht daarom de catastrofe.

J.H. Sampiemon in NRC Handelsblad, 12 januari