de official

In het midden de Finishlynx, links worden de tijden met de hand geklokt.
In het midden de Finishlynx, links worden de tijden met de hand geklokt. Rikken, Freddy

Eerste prijs: vier droge worsten. Tweede: een plantenbon. Derde: een vischeque. Deze mededelingen van een lichtkrant worden begeleid door op volle sterkte afgespeelde Spaanse vakantiemuziek. Buiten lijkt het lente en regent het lichtjes, binnen vriest het alleen op ijsvloerhoogte. De juryleden zijn bijna het enige publiek en worden gefoerageerd door schalen met suikerbrood. En een koffiemachine. Een winterwedstrijd in de nationale competitie short-track. Een vliegensvlug afgelegd rondje beslaat 111 meter en met meerdere deelnemers is het moeilijk, zo niet onmogelijk om een juiste rondetijd en einduitslag te fabriceren. Bij de start- en finishlijn staat daarvoor een camera opgesteld met de toepasselijke naam Finishlynx. Het uit Amerika overkomen apparaat wordt al jaren ingezet bij paardenraces, atletiek, Formule 1, roeien en schaatsen. Waar respectievelijk de eerste neus, borst, neus, toef en schaats die over de finishlijn gaat wordt gemeten. Dit is de meest nauwkeurige meetmethode; één pixel op het computerscherm betekent 1/1000ste seconde en maakt de met het blote oog onzichtbare verschillen tussen de over de finishlijn denderende deelnemers zichtbaar. Voor alle zekerheid wordt er ook ouderwets met de hand geklokt en het aantal ronden geteld. De afbeeldingen van de finish zien er kunstig uit en af en toe duikt er een deelnemer op die bij de tijdwaarnemers om een afdrukje daarvan komt bedelen.

Dit is de 25ste aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken