Curieuze foto`s van winnende fotojournalisten 2

De pagina `Zilveren Camera` toont de foto van de `fotojournalist van het jaar` Joost van den Broek. De ondertitel van de foto luidt: `De Amsterdamse wethouder van cultuur Carolien Gehrels start door het gooien van een steen de sloop van de Sandbergvleugel van het Stedelijk Museum.`

Afgezien van de vraag of een ruiten ingooiende wethouder een geschikte bijdrage is aan de strijd tegen het vandalisme, roept de foto nog een andere vraag op. De linkshandige Carolien Gehrels lijkt in een wentelende draai met wapperend haar een forse kei te gaan gooien naar de ruiten van de Sandbergvleugel. Maar zo te zien is de ruit waarop zij mikt al ingegooid, terwijl ook de belendende ruiten in diggelen liggen. `De start` kan het dus niet zijn geweest.

`De jury waardeert vooral dat Van den Broek de gefotografeerde situatie niet naar de hand zet`, vermeldt u nog. Maar zou het toch niet zo kunnen zijn dat Joost aan Carolien heeft gevraagd (nog eens) die prachtpose aan te nemen, zodat hij er een mooi plaatje van kan schieten, om mee te dingen naar `fotojournalist van het jaar`?

    • L.J. Giebels