Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Dick Laheij (37), directeur Heijmans Vastgoed, regio West.

Dick Laheij Foto Walter Herfst Rotterdam,januari 2007 Dick Laheij directeur bij bouwbedrijf Heijmans. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

„Privé doe ik niet bijster veel. Ik ben lid van een serviceclub, de Ronde Tafel. Dat is vooral voor de gezelligheid, maar we doen ook aan liefdadigheid. Liever dan geld ophalen met een gala – dat is zo makkelijk – doen wij wat fysieks. Zo hebben we onlangs een kindertheater opgeknapt en gaan we op pad met bejaarden.

„Natuurlijk geef ik altijd wat aan collectanten aan de deur, ik ben lid van Natuurmonumenten en ik steun vrienden die iets goeds doen. Zo heb ik een vriend gesponsord die de marathon van New York ging lopen voor SOS Kinderdorpen. En een vriendin verkocht voor 25 euro stenen om een opvanghuis in Kenia te bouwen.

„Veel boeiender vind ik het om dingen te doen en te maken. Dat wordt bij ons bedrijf enorm gestimuleerd. Heijmans heeft een eigen foundation die zich vooral op projecten in Kenia richt. We zijn betrokken bij de bouw van een aantal ondergrondse waterdammen die irrigatie bevorderen. Het regent er niet veel maar zo’n dam vangt alles wat er valt op, en kan een voorraad voor een jaar aanleggen. Wij begeleiden Nederlandse studenten die die dammen bouwen, geven technisch advies en leveren gereedschap.

„Zelf ben ik als projectontwikkelaar ingeschakeld om te kijken of het rendabel zou zijn een opleidingscentrum te bouwen om boeren te leren hoe ze met die dam moeten werken. Na een bezoek van een week, vorig jaar maart, heb ik de initiatiefnemers in Kenia geadviseerd om een mobiel trainingscentrum in te richten, in een truck met oplegger, die alle damgebieden kan afreizen. Dat is veel efficiënter en goedkoper. Heijmans wil daar graag aan bijdragen.

„Zo worden geregeld mensen van ons bedrijf gevraagd zich aan te melden voor een bepaald project in Kenia. Heijmans betaalt steeds de helft van de tijd die daarin wordt gestoken. Dus wie een week naar Kenia reist hoeft maar tweeënhalve vakantiedag op te nemen. Maar dat wist ik vorig jaar nog niet.”

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen