Britney (25) en Kate (25) opgejaagd door paparazzi

Paul Steenhuis over de twee meest gefotografeerde vrouwen van dit moment. Britse kranten beloven werk van opdringerige fotografen te mijden, omdat ze geen herhaling van het drama met prinses Diana willen

BEJAAGD DOOR DE PERS: Kate Middleton, de vriendin van de Britse kroonprins William, die bijna gaat trouwen. Foto AP Kate Middleton leaves her home in London, Tuesday Jan. 9, 2007. The girlfriend of Britain's Prince William celebrates her 25th birthday Tuesday amidst persistent reports in recent weeks that the two may soon announce their engagement. (AP Photo/STF)
BEJAAGD DOOR DE PERS: Kate Middleton, de vriendin van de Britse kroonprins William, die bijna gaat trouwen. Foto AP Kate Middleton leaves her home in London, Tuesday Jan. 9, 2007. The girlfriend of Britain's Prince William celebrates her 25th birthday Tuesday amidst persistent reports in recent weeks that the two may soon announce their engagement. (AP Photo/STF) Associated Press

Ze zijn beiden net 25 geworden. Kate Middleton, de vriendin van de Britse prins William, was afgelopen week jarig, en Britney Spears, Amerika’s succesvolste vrouwelijke popartiest, afgelopen maand.

De beide vrouwen hebben nog een overeenkomst. Ze worden allebei hinderlijk opgejaagd door paparazzi, opdringerige persfotografen. Beide jonge vrouwen zijn op dit moment in staat mediastormen te veroorzaken als ze alleen al de deur uitgaan om een halfje wit te kopen. Als er geen fotograaf voor de deur ligt, is er wel een nieuwsgierige voorbijganger die de camera van de mobiele telefoon aanzet.

Toch is er ook een verschil. Kate Middleton heeft de publiciteit nooit gezocht. Britney Spears wel.

‘KONINGIN’ KATE

De overspannen aandacht voor Middleton komt doordat ze de vriendin van kroonprins William is, en daarmee ooit koningin van Groot-Brittannië kan worden. Afgelopen dinsdagochtend, op haar verjaardag, stonden meer dan twintig fotografen Middleton voor de deur op te wachten. De parkeerbon die ze kreeg, de kleren die ze draagt, haar verjaardag, haar werk, alles leidt tot grote koppen in de bladen. De Britse krant The Independent voorspelt dat de kleding van het merk Jigsaw een stuk populairder zal worden, nu Middleton er sinds november werkt als assistent inkoopster van accessoires.

Catherine Elizabeth Middleton, die de prins in 2001 op de universiteit ontmoette, is volgens de Britse kranten een keurige ‘middleclass’ jonge vrouw, van ouders die miljonair geworden zijn, onder meer met een online postorderbedrijf voor speelgoed.

De aandacht die ze van de pers krijgt is zo hinderlijk geworden, dat ze sinds kort 24-uursbewaking heeft – hoewel de prins en Middleton officieel nog niet verloofd zijn. Toch heeft het Britse koningshuis er bij de pers op aangedrongen terughoudendheid te bewaren, en de vrouw een privéleven te gunnen. Britse boulevardbladen en kranten als The Times hebben deze week gezegd dat ze geen foto’s meer zullen publiceren die een inbreuk op haar privéleven zijn.

De kwestie van de opdringerige persfotografen ligt gevoelig, omdat de vergelijking met Williams moeder, prinses Diana voor de hand ligt. De buitensporige aandacht die vooral de Angelsaksische media aan haar besteden, wordt al vergeleken met de mediahype die Diana teweeg bracht. Diana’s broer noemde Diana bij haar begrafenis in 1997 ‘de meest opgejaagde vrouw ter wereld’ – opgejaagd door persfotografen.

De auto waarin Diana omkwam, reed te hard omdat de chauffeur wilde ontsnappen aan de achtervolgende fotografen. Een truc met een wisselauto, om de paparazzi op een vals spoor te zetten, mislukte. Vandaar dat er hard gereden moest worden. Dat de chauffeur had gedronken werd de inzittenden fataal, bleek vorige maand uit een onderzoeksrapport naar de dood van Diana. Overigens hebben de beide zoons van Diana, de prinsen William en Harry aangekondigd de dood van hun moeder tien jaar geleden, die begraven werd in aanwezigheid van veel popberoemdheden, dit jaar in stijl te herdenken: met een popconcert. Dat zal gebeuren in het Wembley stadion in Londen, met onder meer optredens van Elton John, Joss Stone, Duran Duran, Brian Ferry en hiphopster Pharell Williams, op 1 juli, de dag dat Diana 46 geworden zou zijn.

MOEDER BRITNEY

Kate Middleton zoekt de publiciteit niet zelf. Bij Britney Spears ligt dat anders. De popartieste schuwt de publiciteit niet, sinds ze in 1999 met haar eerste single ‘Baby One More Time’ een wereldhit scoorde. Vorig jaar liet ze zich nog naakt en zwanger fotograferen voor de cover van het blad Harper’s Bazaar, en liet ze haar huiselijk leven met pasgetrouwde man Kevin Federline en eerste kind uitvoerig op televisie zien in een real life soap. Tegelijkertijd barstte ze afgelopen zomer in een tv-interview in tranen uit, omdat de pers te veel zou wroeten in haar privéleven – inclusief de moeizame relatie met haar man, met wie ze in 2004 trouwde en van wie ze nu scheiden wil. Het paar heeft inmiddels twee kinderen.

Sinds ze weg is bij Federline, eind vorig jaar, is Spears in een mediastorm terecht gekomen. Ze is als alleenstaande moeder de bloemetjes buiten gaan zetten met haar vriendin Paris Hilton, de Amerikaanse erfgename van het hotel Hilton-kapitaal. Ze gingen beiden zonder onderbroek op stap en werden natuurlijk terwijl ze de limousine uitstapten in die staat gefotografeerd. Op internet wemelt het van de foto’s. Er zijn verschillende berichten van vrolijke dronkenschap, en op een nieuwjaarsfeest veertien dagen geleden zou ze flauwgevallen zijn van de champagne. Haar management ontkent dit alles.

Sinds begin deze week gonst het wereldwijde web van geruchten dat ze een nieuwe vrijer zou hebben, de onbekende acteur Isaac Cohen (25). Een deel van de fans vindt dat Spears losgeslagen is, en heeft inmiddels afgehaakt. De belangrijkste fansite www.worldofbritney.com, heeft aangekondigd ermee op te houden. Ze willen de onschuldige, lieve Britney terug.

Amerika’s best verkopende popzangeres heeft nu een ernstig imagoprobleem. Ze is uitgeroepen tot ‘slechtste rolmodel’ uit 2006, in een poll van persbureau AP en internetbedrijf AOL. Ze is deze week tot slechts geklede beroemdheid uitgeroepen, samen met Paris Hilton. Spears was in 2006 de meest opgezochte naam op internet, bleek vorige maand uit de statistiek van de miljoenen wereldwijde gebruikers van de zoekmachine Yahoo!

Negatieve publiciteit, al of niet de wereld in gebracht met een clandestiene video-opname uit een mobiele telefoon, hoeft niet per se de ondergang voor een popheld te betekenen: de carrière van fotomodel Kate Moss leek eerst een knauw te krijgen toen een filmpje van haar, cokesnuivend op een feestje, openbaar werd. Maar sindsdien is haar ster alleen maar gerezen.

Britney Spears zelf heeft op haar website, www.britneyspears.com, een serieuze tekst vol hoop op een betere toekomst gezet. En rond Kerst meldde ze op diezelfde site, dat ze hoopt op een goed nieuw jaar voor iedereen, een nieuwe plaat, ‘a new me’ en een nieuwe catalogus van het luxe ondergoedmerk Victoria’s Secret.

    • Paul Steenhuis