Berliner Philharmoniker: Im Takt der Zeit

Berliner Philharmoniker: Im Takt der Zeit ( Gema LC 13781) *****

Berliner Philharmoniker: Im Takt der Zeit( Gema LC 13781)

Vanaf 1902 maakte de tenor Enrico Caruso de grammofoonplaat tot een wereldsucces. Hij zong bij de opname nog rechtstreeks in een hoorn. Na technische verbeteringen is 1913 te beschouwen als het geboortejaar van de commerciële plaat met orkestmuziek. De Berliner Philharmoniker maakten hun eerste opnamen. Voor de 37 minuten durende suite uit Wagners Parsifal had dirigent Alfred Hertz acht platen nodig. Aan elkaar gezet vormen ze nu de opening van de imposante twaalfdelige cd-serie Im Takt der Zeit van de Berliner.

De opnamen dateren uit de periode 1913-2002 met legendarische dirigenten als Nikisch, Horenstein, Kleiber, Furtwängler en Celibidachte tot en met Karajan, Barenboim, Abbado en Harnoncourt. Op de live opnamen klinkt soms publiek gehoest. Op de authentiek ruisende fascinerende Parsifal-opname uit 1913 is er op 1.55 sec ook een kuch, een van de eerste ooit vastgelegd. Was het een technicus, een orkestlid of Alfred Hertz?

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen