Argentinië vraagt om uitlevering van Perón

De voormalige president van Argentinië Isabel Perón is gisteren in Spanje gearresteerd. De arrestatie van de 75-jarige vrouw gebeurde op verzoek van een Argentijnse onderzoeksrechter in Mendoza. Na verhoor werd ze voorlopig vrijgelaten. Van de Spaanse justitie moet ze zich iedere twee weken melden.

De Argentijnse rechter heeft Perón aangemerkt als verdachte in een onderzoek naar onder andere de verdwijning van een 24-jarige student in februari 1976. Onder het bewind van Isabel die na het overlijden van haar man en president generaal Juan Domingo Perón van 1974 tot 1976 regeerde, werd een decreet uitgevaardigd dat ordetroepen in staat stelde op te treden tegen „subversieve elementen”. Mensenrechtenactivisten hebben vaak gezegd dat onder Isabel Péron en haar vertrouwelingen de ‘smerige oorlog’ begon.

Isabel Perón leeft sinds 1981 teruggetrokken in Madrid. Ze werkte als nachtclubdanseres in Panama toen ze Juan Perón leerde kennen en diens derde echtgenote werd. Het is onduidelijk of ze zich zal verzetten tegen uitlevering aan Argentinië. In dat geval wacht voorafgaand aan berechting een langdurige juridische procedure. In Argentinië lopen diverse processen sinds justitie besloot dat er geen amnestie kan gelden voor de misdaden die in de jaren zeventig in Argentinië zijn gepleegd.