Aliens roken een waterpijp

ZE WILLEN PROVOCEREN: de mannen van Deep Dish Foto AFP LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 08: The group Deep Dish arrives at the 48th Annual Grammy Awards at the Staples Center on February 8, 2006 in Los Angeles, California. (Photo by Stephen Shugerman/Getty Images)
ZE WILLEN PROVOCEREN: de mannen van Deep Dish Foto AFP LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 08: The group Deep Dish arrives at the 48th Annual Grammy Awards at the Staples Center on February 8, 2006 in Los Angeles, California. (Photo by Stephen Shugerman/Getty Images) Getty Images/AFP

Provoceren is een kunst. ‘Let op de censuur tartende muziekvideo ‘Party All The Time’’, valt er te lezen op de site van het Amerikaanse duo Deep Dish. ‘Party All The Time’, oftewel PATT, is het nummer waarmee Sharam, een van de twee Deep Dishers, in 2006 succes had in Amerikaanse en Europese clubs. Maar dat was niet genoeg. Nu wil Sharam er ook de algemene hitlijsten mee bestormen. Daarvoor is publiciteit nodig en wat levert meer publiciteit op dan het overschrijden van de grenzen van sex & drugs & rock’n’roll?

In de videoclip bij PATT gebeuren dan ook dingen waarvan Sharam denkt dat de grote videoclipsstations ze onbetamelijk vinden. Sharams PATT is een versimpelde cover van ‘Party All The Time’, een nummer waarmee de Amerikaanse stand-up comedian/filmster Eddie Murphy een nummer 1-hit had in 1985. Terwijl Murphy’s lied ruim 20 jaar geleden nog coupletten had, zingt Sharam nu alleen nog maar ‘my girl wants to party all the time’.

Het grappigste van PATT is dat het een dubbele cover is. Niet alleen de muziek blijft dicht bij het origineel, maar ook de bijbehorende videoclip. Net als in 1985 zien we ook nu weer Eddie Murphy in een studio zingen, terwijl Rick James met zijn very eighties kapsel achter de mengtafel zit. Alleen zijn het dit keer natuurlijk niet de echte Eddie Murphy en Rick James maar imitatoren – de beruchte funker Rick James, ooit veroordeeld omdat hij een vrouw aan een radiator had vastgebonden en nare dingen met haar deed, is tenslotte al een paar jaar dood.

Maar in tegenstelling tot de muziek is de nieuwe clip bij PATT een uitbreiding van het origineel. Behalve een namaak-Eddie Murphy en dito Rick James, krijgen we nu ook te zien wat Eddie Murphy’s vriendin zoal onder feesten verstaat. Ze danst en zuipt, berooft een bank, heeft seks met een vrouw en rookt met aliens een waterpijp. Erg schokkend is het allemaal niet.

Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat PATT ergens verboden is. Toch staat er nu op de site van Deep Dish een klein bericht uit de Engelse tabloid The Daily Star dat de clip in verschillende landen is gecensureerd. In Groot-Brittannië moesten de seksscènes eruit, aldus het bericht, in Frankrijk het gerook en in de Verenigde Staten het drugsgebruik. Maar wie even verder zoekt, kan zien dat dit bericht van 3 januari 2007 nep is. Het is een vervolg op een exact eender opgemaakt bericht in dezelfde krant van 19 december 2006 waarin staat dat PATT problemen met de censuur gaat opleveren. Beide berichten zijn duidelijk onderdeel van een promotiecampagne.

Provoceren is een kunst en Sharam verstaat die niet.

Bernard Hulsman

    • Bernard Hulsman