Akzo verhuist naar A’dam

Chemieconcern Akzo Nobel verplaatst zijn hoofdkantoor van Arnhem naar Amsterdam. De verhuizing, die circa honderd mensen betreft, zal komende zomer plaatsvinden. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

Met de verhuizing wil Akzo dichter bij de internationale gemeenschap zitten. Het bedrijf zal in eerste instantie kantoorruimte huren aan de Zuidas, waar veel binnen- en buitenlandse banken en advocatenkantoren zijn gevestigd. Op termijn moet het een eigen gebouw krijgen, in de buurt van het vlakbij gelegen Beatrixpark. Plannen voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor worden gemaakt.

„Het is alleen maar goed dat het bestuur is gevestigd in een internationaal handelscentrum”, zo liet bestuursvoorzitter Hans Wijers gisteren weten.

Op de lokatie in Arnhem blijven 800 mensen werken. De helft houdt zich bezig met dienstverlening, de andere helft met onderzoek en technologie.

De verhuizing past in de reorganisatie waarmee Akzo bezig is. Het conglomeraat, dat naast verf en chemicaliën ook medicijnen verkoopt, wil van zijn farmaciepoot af. Daartoe behoren dochterbedrijven Organon (medicijnen voor mensen) en Intervet (vaccins en medicijnen voor dieren), die hun belangrijkste vestigingen in respectievelijk Oss en Boxmeer hebben. Akzo wil verder als chemie- en met name verfconcern.

Met zijn verhuizing volgt Akzo een reeks andere Nederlandse bedrijven die de afgelopen jaren hetzelfde deden. Elektronicaconcern Philips verplaatste zijn hoofdkantoor in 1998 van Eindhoven naar Amsterdam. Ahold toog drie jaar geleden naar de hoofdstad, vanuit Zaandam. En in 2003 verplaatste voedingsbedrijf Numico zijn toenmalige hoofdkantoor vanuit Zoetermeer naar Schiphol.

In Arnhem ligt de oorsprong van Akzo. Voormalig scheikundeleraar Jacques Coenraad Hartogs richtte er in 1911 de Nederlandse Kunstzijdefabriek (ENKA) op.