Aaf en Paulien gaan uit eten in Den Bosch en geven een bib-tip

Nu Nederland een eigen Michelingids heeft, zoeken Aaf Brandt Corstius en Paulien Cornelisse maar eens een ‘bib gourmand’ op

NIEUWE BIB: ‘ Artisan’ in Den Bosch Foto Vincent van den Hoogen Den Bosch, 09-01-2007; restaurant Artisan. Foto Vincent van den Hoogen.
NIEUWE BIB: ‘ Artisan’ in Den Bosch Foto Vincent van den Hoogen Den Bosch, 09-01-2007; restaurant Artisan. Foto Vincent van den Hoogen. Hoogen, Vincent van den

Aaf: „Jaaaa, de Michelingids! Dat is een institúút!”

Nederland is de kleffe saté voorbij. We zijn culinair. Dat vinden zelfs de Fransen. Daarom hebben we nu onze eigen Michelingids van ze gekregen. Niet meer samen met België en Luxemburg in één gids.

De leukste categorie in de Michelingids is niet die van de drie sterrenrestaurants, want dat zijn er maar twee in Nederland, en die zijn ook nog duur, en ze hebben nooit plek, en zeiden we al dat ze duur waren? Nee, de leukste categorie is de ‘bib gourmand’, wat betekent: goed eten voor een schappelijke prijs. Schappelijke prijzen, maak me gek. Goed eten, why not. Er zijn maar 79 bib gourmands in Nederland. Nederlandse restaurants zijn kennelijk óf duur, óf vies, of allebei.

Een nieuwe bib is Artisan in Den Bosch. Middenin het bourgondische zuiden. Nou ja, middenin het generieke winkelgebied van Den Bosch.

Op een woensdagavond is het er druk; veel luid lachende Bosschenaren. Op het menu ronkende teksten in de trant van ‘Hoe goed kan het huwelijk zijn tussen eten en wijn’. De prijzen zijn rond de dertien euro voor een voorgerecht, en ongeveer vijfentwintig euro voor een hoofdgerecht. Verder lezen we op het menu komische beschrijvingen van voedsel: ‘een hertenfilet met zijn hachee’ bijvoorbeeld, en ‘een patrijs met zijn boutje’.

Aaf tegen de ober, over wie later meer: „Ik wil graag de patrijs. Met zijn boutje.”

Intussen is gebleken dat de akoestiek in Artisan volkomen pet is. De brallende Bosschenaren helpen daar niet bij. Na een tijdje ontdekken we dat er onder de tafel schuimrubber geplakt is. Van dat schuimrubber dat je ook in geluiddichte opnamestudio’s aantreft. Totale verbijstering is ons deel. We vragen ons af of dit een poging is om het akoestiekprobleem op te lossen.

De serveerster komt met twee borden. De parelhoen voor Aaf, en tegen Paulien zegt ze: „En voor u een Vleesje.” Een Vleesje? Een Vleesje? Hoe plastisch kun je het brengen? Onze eetlust is lichtelijk gedaald, en Aaf merkt ook nog pinnig op dat de sla „net Albert Heijnsla” is. „Ja sorry hoor.”

Het eten is zeker niet vies, maar echt gourmand? Nou nee. Grofstoffelijk, eerder. En dat laatste kunnen we ook zeggen over de ober met de moderne bril. Met zijn lompe motoriek laat hij constant bestek op de grond vallen. En dan is er de manier waarop hij wijn (de echtgenoot van eten) inschenkt. Hij ramt de hals van de fles op het glas en klokt dat vervolgens vol. Normaal zijn wij geen pietlutten op dit gebied, maar we hebben het hier wel over een bib, for crying out loud.

Wijnliefhebster Aaf heeft, geënthousiasmeerd door het huwelijksverhaal op de menukaart, een wijnarrangementje laten arrangeren door de vinoloog ter plaatse. Maar, bezwaar. Bij elke gang zegt Aaf: „Dit zijn allemaal van die heel heftige nieuwe wereldwijnen. En die namen! Deze heet ‘My Best Friend’, uit Zuid-Afrika.”

Paulien: „Afrika is toch niet de nieuwe wereld?”

Aaf: „Paulien, alles buiten Frankrijk is de nieuwe wereld.”

De ober met de moderne bril komt terug en gooit een mes naar de kop van Paulien.

Paulien: „Waa.”

Ober: „Ik probeerde heus geen aanslag te plegen hoor.”

O, blijkbaar was het per ongeluk. We concentreren ons maar even op de kunst aan de muur. Wel eens van Corneille gehoord? Nou, daar lijkt het erg op. Ook de onderborden zijn Corneille-lookalikes. Voor een luttele 55 euro kun je een menu én een onderbord krijgen! Kun je thuis ook van een pseudo-Corneille eten. Wij hebben voor de optie zonder onderbord gekozen.

Concluderend: aan Artisan val je je geen buil, maar we zouden ook weer niet willen aanraden om er je twaalf-en-een-halfjarige verloving te vieren.

En zo zie je maar hoe een simpel pictogrammetje in een Michelingids ook weer niet alles zegt. Soms heeft de Michelingids het wel bij het rechte eind over de bib gourmands. Restaurant Elkaar in Amsterdam, bijvoorbeeld, is ook een bib, en een goeie! We geven maar een bib-tip. Aaf at er zonder Paulien, en ze kon er de hele avond in Den Bosch niet over ophouden.

Paulien: „Nu weten we het wel, Aaf. Het was heel leuk toen ik er niet was.”

Artisan, Verwersstraat 24, 073-6149487. www.restaurantartisan.nlElkaar, Alexanderplein 6, 020-3307059. www.etenbijelkaar.nl
    • Paulien Cornelisse
    • Aaf Brandt Corstius