48 uur in Tbilisi: proost nooit met bier, hooguit op je vijanden

In Tbilisi drinkt Joost Brantjes als een Georgiër en daarbij eet hij het nationale gerecht khinkali, gekookte knoedels gevuld met vlees

GELOVIG VOLK: Tsminda Sameba kathedraal Foto Joost Brantjes
GELOVIG VOLK: Tsminda Sameba kathedraal Foto Joost Brantjes Brantjes, Joost

Waarom gaan?

Van de drie Kaukasische hoofdsteden (de andere twee zijn Yerevan in Armenië en Baku in Azerbeidjan) is Tbilisi zonder meer de mooiste. De Georgische hoofdstad oogt Europees met een buitengewoon fraaie oude stad, heeft grandeur en de overblijfselen van de Sovjettijd vormen hier gelukkig geen oogzeer. Zo zijn er theaters die lijken op suikertaarten en is de Academie van Wetenschappen gehuisvest in een Stalinistisch gebouw met de grootte van een kathedraal. De ligging tussen nabij gelegen bergen aan de Mtkvari rivier maakt dat de stad met 1,7 miljoen inwoners alleen naar het westen en het oosten kan uitbreiden.

Bovendien heeft Tbilisi de enige Nederlandse First Lady in het buitenland. Zeeuws Meisje Sandra Roelofs lijkt qua populariteit haar echtgenoot, president Mikhail Saakashveili reeds voorbij gestreefd te zijn. Waar je ook zegt Nederlander te zijn, klinkt haar naam. Vooral vrouwen lopen met haar weg.

Hoe kom je er?

Georgian Airways vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam en Germania Express rechtstreeks vanaf Keulen naar Tbilisi. Met een overstap moet je denken aan Lufthansa of Austrian Airlines.

Waar slapen?

Met geld is er slechts één keuze: het Tbilisi Marriott Hotel. Centraal gelegen, gevestigd in een prachtig gerenoveerd negentiende-eeuws pand, ruime kamers en perfecte service. Je zou bijna vergeten dat het een Marriott is. Kamers kosten er vanaf 275 dollar per nacht.

Is de beurs wat krapper, dan ben je aangewezen op zogenaamde homestays. Je logeert dan bij mensen thuis met wie je meestal ook de badkamer deelt. Besikis Kucha 9 is een voorbeeld. Kamers rond een binnenhof kosten vanaf 30 Gel (14 euro ) per nacht bij een sympathieke familie die geen woord over de grens spreekt.

Waar drinken?

Je kunt beter vragen waar niet? Georgiërs zijn zulke innemers dat ze een doorsnee Engelse vrijgezellenavond moeiteloos tot kinderpartijtje reduceren. Bier bij je ontbijt is geen uitzondering, je kunt geen steen gooien zonder een bar, slijterij of drankkiosk te raken en in de metro hangt continue een mist van drankkegels.

In de oude stad zitten nu de chiquere tenten, bijvoorbeeld in de compleet gerenoveerde Bambis Rigis Kucha, waar cafés en restaurants als Somelier, Café Caché en Two Side zich aaneenrijgen. Ze hebben interieurs die Wallpaper-fähig zijn en een publiek dat vooral uit nieuwe rijken en expats bestaat.

Maar verdwaal ook een keer buiten het centrum van de stad en zak af in een kelder waar buurtgenoten aan lange tafels bier, wijn, wodka of chacha drinken, de nationale drank die zo sterk is dat een auto er op zou kunnen rijden. Het zal niet lang duren voor je aan tafel wordt gevraagd. Proosten is een serieuze zaak en vraagt om originaliteit. Onthoud dat je in Georgië nooit met bier proost. Hooguit op je vijanden.

Wat eten?

Als je wilt drinken als een Georgiër, doe je er verstandig aan ook hun eetgewoonten te kopiëren. Dat betekent veel en vet. Calorie-turvers, laat uw tabellen thuis!

De twee nationale gerechten zijn khinkali en kachapuri. Het eerste is gekookte knoedels in de vorm van een buidelzakje, meestal gevuld met vlees. De beste eet je bij Khinklis Sakhli, in de ondergrondse bij het Plein de Republiek. Je dient er minstens zes op te eten wil je serieus genomen worden en let erop dat je niet de ‘knoop’ opeet waar het deeg is samengevoegd. Dat doen alleen de allerdomste toeristen.

Kachapuri is deeg gevuld met kaas. Overal te krijgen, met verschillende variaties, het kost niets en het vult als een kerstdiner. Eet ze wel warm, met gestolde kaas is er geen doorkomen aan.

Wat zien?

Georgiers vormen een zwaargelovig volk. Zien ze een kerk, dan slaan ze met veel omhaal drie kruizen. Omdat er zoveel kerken in de stad zijn, wordt het bijna aerobics. De Tsminda Sameba kathedraal is de grootste in de Kaukasus en er wordt nog steeds aan gebouwd. Een gigantisch gebouw op een heuvel, waarvan de financiering niet helemaal fris schijnt te zijn.

Loop de hele Rustaveli Avenue af, de as van Tbilisi, met theaters, het parlement, het paleis van de gouverneur en de Kashveti kerk en ga naar het Janashia museum waar nu enkel nog de kelder van open is omdat niet alle energierekeningen zijn betaald. Gouden munten en sieraden gaan terug tot voor het begin van onze jaartelling.

In de Abanotubani, de zwavelbaden, waar ook Alexandre Dumas en Pushkin gebadderd hebben, kun je voor minder dan een euro weer bijkomen van al het wandelen. Het gebouw ziet er van buiten uit als een moskee.

Wat kopen?

Sigaretten en drank kosten een fractie van wat je in Nederland kwijt bent; pakjes Westerse sigaretten gaan voor zestig eurocent over de toonbank. Voor oorspronkelijkere aankopen kun je denken aan Sovjetprullaria als mutsen en medailles, Georgische boeken als The Man in the Panther Skin van nationale held Shota Rustaveli of olijk geborduurde traditionele hoofddeksels, waarvan je je bij terugkeer in Nederland ongetwijfeld af zult vragen wat je bezielde ze te kopen.

Waar uitgaan?

Night Office onder de Baratashvili brug is momenteel de hipste club. De entree is ongeveer tien euro.

Ook de Metechi Night Club in het Sheraton Hotel is altijd vol, hier vind je veel buitenlanders.

Homo’s gaan naar Success, de enige homotent in de stad waar de muren zijn behangen met foto’s van filmsterren.

Tbilisi Marriott Hotel, Rustaveli 13. tel. 77 92 00Besikis Kucha 9 (is ook het adres) tel. 99 94 67 Night Office, onder Baratashvili brugMetechi Nightclub, Sheraton Hotel, Telavi 20Success, Vashlovani 3
    • Joost Brantjes