Vleermuis met zuignappen

Wat je zelf kunt verzinnen, heeft de natuur vaak al lang verzonnen, en nog heel wat meer. Een vleermuis met zuignappen? Het is iets uit een stripverhaal, maar hij bestaat toch echt.

Zuignapvleermuis foto Merlin Tuttle Myzopoda schliemanni, a new species of bat recently discovered in Madagascar, uses large flat adhesive organs, or suckers, on its thumb and hind feet to climb and adhere to large broad leaves. This image of its closest relative, M. aurita, and the only other member of this Family of bats endemic to Madagascar, shows it capacity to adhere to smooth surface leaves. Credit: Photo by Merlin Tuttle, Bat Conservation International Tuttle, Merlin

Op het Afrikaanse eiland Madagaskar is er nu een ontdekt.

De vrij grote vleermuis heeft lange, platte zuignappen op de enkels en duimen. Daarmee kan hij zich aan bladeren vastklampen en er op klimmen. Tropische planten hebben vaak grote bladeren, en die zijn nog glad ook. Met gewone grijpvingers en tenen begin je daar niets op. Maar met een goede zuignap heb je er dus wel grip op, juist omdat ze zo glad zijn. Deze vleermuissoort heeft er dus vier. Hij leeft in de droge westelijke bossen van het eiland. En nu heeft hij dus pas een wetenschappelijk verantwoorde naam, Myzopoda schliemanni.

Het is altijd een feestje als er nog een voor ons nieuw zoogdier wordt ontdekt. Maar een complete verassing is dit niet. Madagaskar is erg groot, en de vleermuizen waren als laatste groep dieren nog niet goed onderzocht.

Juist van de andere kant van het eiland, het oosten, was eerder al een vergelijkbare vleermuis ontdekt, nabije familie met ook zuignap-achtige accessoires: de zuigschijfvleermuis, Myzopoda aurita. Beide soorten eten, zoals dat voor vleermuizen hoort, haast alleen maar insecten, en dan vliegend. Hun zuignappen gebruiken ze vooral om zich vast te zetten als ze overdag rusten en slapen. Lekker stevig, aan de onderkant van bijvoorbeeld het enorme blad van een reizigersboom, goed uit het zicht, en stevig. Veilig. Als die boom zelf tenminste blijft staan, dat is nu de grootste kopzorg van de vleermuizen op Madagaskar. Er wordt flink gekapt door mensen in het nog niet zo lang geleden uitgestrekte woud van het eiland. Van elke honderd bomen van toen staan er nu nog acht, dus dat gaat hard. Maar natuurbeschermers zijn nu wel opgelucht dat er toch nog een nieuwe vleermuis ontdekt is, met zuignappen en al. Zo bedreigd zijn alle dieren er toch nog niet – er valt nog wat nieuws te vinden.

Ken jij nog andere dieren die gebruik maken van zuignappen? Stuur ons een briefje of e-mail naar kinderpagina@nrc.nl

    • Frans van der Helm