Vanaf morgen niet meer: mensen die niet helpen

rotterdam centraal station 08.00 uur foto rien zilvold Zilvold, Rien

Donderdag 4 januari 2006, station Utrecht Centraal.

Ik wil de trein uitstappen, mijn trein vanuit Bussum. Er staat een man van middelbare leeftijd een stuk voor me, die het moeilijk heeft met uitstappen. Ik kijk om hem heen en zie dat hij een stok heeft, ik concludeer dat hij blind is. Er is niemand die hem helpt en ik sta achteraan, dus ik kan hem ook niet helpen.

Uiteindelijk is het de man toch gelukt om uit te stappen. Hij staat op het perron (ik ben ondertussen ook uitgestapt) en ‘kijkt’ een beetje hulpeloos om zich heen. Hij vraagt aan een aantal voorbijgangers waar de roltrap is. Deze voorbijgangers lopen hem allemaal voorbij. Niet haastig, niet rennend, maar gewoon in het normale tempo. Terwijl deze man het toch duidelijk heeft gevraagd. Deze mensen kunnen hem eigenlijk niet negeren, maar ze doen dit toch. Geloof me, dames en heren, er was niemand die überhaupt keek.

Ik heb gevraagd waar hij naartoe moest. Hij moest net als ik richting ’s Hertogenbosch, en ik ben met hem meegereisd. Tijdens de reis vertelde hij me dat het vaak zo gaat, dat er niemand is die hem wil helpen.

Hoe kan dat nou? We moeten mensen die het niet zo makkelijk hebben als wij, gewoon helpen. Eén arm uitsteken is al genoeg...

14 jaar, lezer van nrc.nextwww.waansinnige.blogspot.com

    • Jan Sinnige