Televisie Voorkeur

Platenproducer en motorrijder Jean Blaute (foto) is te zien in een nieuwe reeks van de serie De bende van Wim, waarin hij met acteur Wim Opbrouck en fotograaf Michiel Hendryckx op de motor door Europa trekt. Vanavond zijn zij in Edinburgh, waar ze o.a. de camera obscura aan het werk zien en het opgezette gekloonde schaap Dolly bezoeken. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u. Foto Michiel Hendryckx
Platenproducer en motorrijder Jean Blaute (foto) is te zien in een nieuwe reeks van de serie De bende van Wim, waarin hij met acteur Wim Opbrouck en fotograaf Michiel Hendryckx op de motor door Europa trekt. Vanavond zijn zij in Edinburgh, waar ze o.a. de camera obscura aan het werk zien en het opgezette gekloonde schaap Dolly bezoeken. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u. Foto Michiel Hendryckx Hendryckx, Michiel

actualiteiten

Een vandaag. Onder meer een reportage over de verantwoordelijkheid van een horecaondernemer en waar die ophoudt bij dodelijke schietpartijen. Eind december 2006 vond op de parkeerplaats voor de deur van een discotheek Now & Wow in Rotterdam een schietpartij met dodelijke afloop plaats. Vervolgens sloot de gemeente de discotheek voor twee weken. Hierdoor werd het Oud & Nieuw-feest afgelast. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over het zesjarige Palestijnse jongetje Zaid Ranaam met een hartafwijking dat niet terecht kon in een Palestijns ziekenhuis. Uit onverwachte hoek kwam hulp: van de Israëlische organisatie Save A Child’s Heart. Afgelopen week onderging het jongetje in Nederland een openhartoperatie. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Onder meer een reportage over het 50-jarig jubileum van het Nationaal Jeugdorkest en de mogelijke motto’s voor het komende kabinet, van oud-minister van de PvdA Willem Vermeend, milieudeskundige Wouter van Dieren, schrijver Maarten ’t Hart, kardinaal Simonis en bioloog Midas Dekkers. Ned.2, 22.15-22.40u.

Documentaire

Megastructures: Hoover Dam. Over de Hoover Dam, die bij de opening in 1936 een van de grootste waterkrachtcentrales ter wereld was. De dam genereert tegenwoordig vier miljard kWh elektriciteit per jaar, genoeg voor 1,3 miljoen mensen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Gast is priester Antoine Bodar over de troost, die de overleden schrijver Gerard Reve nog steeds biedt en de presentoren Andries Knevel en Tijs van den Brink over hun ambitie om een late night-talkshow te maken. Ned.3, 19.30-20.25u.

De leugen regeert. De televisie moet de feiten beter checken en rectificeren, schreef NRC-recensent Wubby Luyendijk afgelopen dinsdag, met een voorbeeld van Nova. Carel Kuyl, hoofdredacteur van Nova, reageert, want volgens hem klopt er niets van die kritiek. En Francisco van Jole over de berichtgeving rond de Amerikaanse bombardementen in Somalië. Ned.2, 21.15-22.00u.

informatief

Wildlife: Aangenaam - familie Chimpansee. Tweede deel van een Britse natuurserie over het wel en wee van een chimpanseefamilie, gefilmd in Gombe Stream National Park in Tanzania. Ned.2, 19.50-20.25u.

consument

In de knip! Eerste aflevering van een consumentenprogramma over geld en recht, gepresenteerd door Violet Falkenburg. Vanavond aandacht voor oplichting van ouderen en een speciaal apparaat van het Nationaal Fonds Ouderenhulp om oplichters aan de deur tegen te houden. Verder een oud-marechaussee die destijds weigerde mee te werken met de Duitsers en daar gedurende zijn hele verdere loopbaan, financieel en emotioneel last van heeft gehad. Ned.2, 19.20-19.50u.

drama & kunst

De Kavijaks: Esther 1946. Slot van een vijfdelige Belgische dramaserie met o.a. Jan Decleir naar het gelijknamige boek van Jozef Vantorre. Serie gaat over de zoektocht naar geluk van een arme vissersfamilie in WO II. Ned.2, 22.40-23.45u.

Making of Apocalypto. Kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van de film Apocalypto onder regie van Mel Gibson. Gibson legt het verval van het koninkrijk van de Maya’s vast vanuit het perspectief van de jonge man die op de vlucht slaat wanneer de heersende vorst eist dat er menselijke offers worden gebracht. RTL7, 0.00-0.29u.

amusement

Lama gezocht. Eerste aflevering van een 7-delige zoektocht naar een komisch talent. Met personeelsadvertenties in dagbladen en op tv heeft de jongerenzender BNN mensen met humor opgeroepen te solliciteren naar de functie van Lama m/v (parttime). Met acht potentiële Lama’s wordt hard gewerkt om het improvisatietalent en humor op niveau te krijgen. Ned.3, 21.15-22.00u.

Muziek

BZN, nog 6 maanden! Muzikale terugblik op het succes van de Volendamse popgroep BZN. De bandleden hebben besloten na ruim 40 jaar te stoppen. Het doek valt definitief over 6 maanden met een groots concert in Ahoy Rotterdam. De bandleden kiezen zelf de leukste en dierbaarste tv-momenten en geven een persoonlijke toelichting. Ned.1, 20.30-21.30u.

André Rieu op weg naar New York. Tweede deel in een zesdelige serie waarin orkestleider André Rieu en zijn Johan Strauss Orkest op tournee in Amerika worden gevolgd. Het concert in New York, in de Radio City Music Hall, opgenomen met twintig camera’s, betekende een mijlpaal voor Rieu en zijn orkest. Ned.1, 21.30-22.00u.

Sport

Cricket. Verslag van het drielandentoernooi met Australië, Engeland en Nieuw-Zeeland. BBC2, 0.35-1.15u.