Tekeningen uit Koenigs-collectie worden geveild

Amsterdam, 12 jan. De kleinkinderen van verzamelaar Franz Koenigs willen zes tekeningen uit de Koenigs-collectie verkopen. De werken, waaronder een tekening van Rembrandt, een aquarel van Cézanne en een prent van Toulouse-Lautrec zullen op 25 januari worden geveild in New York en op 6 februari in Londen. Veilinghuis Christie`s schat de totale opbrengst op 2,5 miljoen dollar. De werken zijn afkomstig uit de zogenaamde tweede collectie van Franz Koenigs (1881-1941). De eerste collectie, die uit meer dan 2500 tekeningen van oude meesters bestond, moest Koenigs in 1935 belenen bij een joodse bank. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de collectie verkocht. Kleindochter Christine Koenigs voert al jarenlang een juridische strijd om delen van de collectie terug te krijgen. Zij stelt dat haar grootvader de collectie onder dreiging van de oorlog onvrijwillig is kwijtgeraakt.