‘Stork is achterbaks en kinderachtig’

Stork en zijn activistische aandeelhouders stonden vandaag voor de rechter. De hedgefondsen toonden zich gefrustreerd. „Wij zochten de dialoog, Stork alleen maar de confrontatie.”

In november heeft het industrieel concern Stork een laatste poging gedaan om de hedgefondsen Centaurus en Paulson het zwijgen op te leggen, zonder dat er een rechter aan te pas hoefde te komen. Ze nodigden op een bijeenkomst in Parijs de twee critici uit om een eigen vertegenwoordiger in de raad van commissarissen te benoemen. Maar de voorwaarde daarvoor was wel dat de twee activistische aandeelhouders anderhalf jaar lang hun mond zouden moeten houden over de strategie van het bedrijf.

Dat zei hun advocaat Jan Willem van der Staay vanmorgen bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. „Een voorstel dat totaal beside the point was”, zei Van der Staay. „Centaurus en Paulson willen helemaal geen zeggenschap. Men is belegger, en wil in die hoedanigheid iets kunnen zeggen over de strategie en de dialoog daarover aangaan. Voor hen is strategiewijziging juist van een enorme urgentie.”

Hij maakte vanmorgen duidelijk dat de hedgefondsen er niets van begrijpen dat Stork nooit serieus heeft willen praten over hun voorstellen (Stork moet doorgaan als ‘nationale luchtvaartkampioen’ en de productie van kippenslachtmachines en technisch onderhoud aan olie- en gasinstallaties verkopen), maar steeds de confrontatie heeft gezocht.

Op de voorste rij zaten de Amerikaanse Mina Gerowin, de Fransman Bernhard Oppetit en de Noor Tjorborn Haugan te luisteren naar een pleidooi in een taal die ze niet begrijpen. Gelukkig voor hen was er een tolk geregeld. De managers van de hedgefondsen testen met hun verzoek tot een enquête naar wanbeleid en het onschadelijk maken van een beschermingsconstructie hoeveel rechten aandeelhouders in Nederland werkelijk hebben gekregen met nieuwe wet- en regelgeving uit 2004.

Die rechten hebben zij beter gesnapt dan Stork, betoogde Van der Staay. „Stork begrijpt de helft. Het bedrijf heeft goed op het netvlies dat aandeelhouders de strategie niet mogen opdringen aan het bestuur. Maar het kwartje, dat ze wel de aandeelhouders moeten winnen voor die strategie is nog niet gevallen.”

IJzig keken bestuurders en commissarissen van Stork voor zich uit bij de verwijten die Van der Staay over hen uitstortte. Hij noemde hen afwisselend „onverschillig”, „arrogant”, „achterbaks” en „kinderachtig door het kleineren van de aandeelhouders”. „De grote frustratie is dat er drie bijeenkomsten zijn geweest, maar Stork nul keer inhoudelijk over de strategie heeft willen discussiëren.”

De advocaat van Stork kwam vanmiddag aan het woord. Hij zou gaan betogen dat Centaurus en Paulson een misleidend beeld geven van zichzelf als goedbedoelende langetermijninvesteerders die slechts willen meedenken over de strategie, blijkt uit het verweerschrift. „Op vaak agressieve wijze hebben Centaurus en Paulson het bestuur en de commissarissen te verstaan gegeven dat zij in feite met niets anders genoegen nemen dan dat zij hun zin krijgen.”

    • Daan van Lent