Russische tycoon als souteneur in Franse cel

Michail Prochorov is Ruslands meest begeerde vrijgezel. Geen wonder: de 41-jarige, twee meter lange, sportieve en goed uitziende Prochorov is een van Ruslands tycoons, eigenaar van ‘s werelds grootste nikkelbedrijf en Ruslands grootste gouddelver. Zijn bezit wordt geschat op 4,9 miljard euro. En nu zit Michail Prochorov zomaar in een gevangenis in het Franse Lyon, beschuldigd van souteneurschap.

Dinsdagochtend streken vijftig politiemannen neer in de drie viersterrenhotels van Courchevel, het chique skioord in de Franse Alpen. Ze pakten er 26 mensen op – Russische zakenlieden, zeven jonge Russinnen en Prochorov. Volgens de justitie ging het bij de vrouwen niet om mannequins, zoals ze zelf zeiden, maar om prostituees. Zij werden later vrijgelaten, de mannen zitten nog vast.

De Franse politie zat al sinds februari 2005 op de zaak. Toen werd een Oostenrijker gepakt met een catalogus van ‘mannequins’, die gratis luxe vakanties doorbrachten in de duurste hotels van de Franse Alpen en die vol dure geschenken terugkeerden. In oktober vorig jaar werd een formeel onderzoek wegens ‘ernstige koppelarij’ geopend. Prochorov zou aan het hoofd staan van een „georganiseerde groep” die de vrouwen naar Frankrijk laat komen. De vrouwen zouden voor hun diensten worden betaald met spullen uit de luxe winkels van Courchevel, een oord waar veel rijke Russen hun vakantie doorbrengen. Courchevel heeft een vliegveld voor privévliegtuigen.

In Courchevel is de zaak nu het gesprek van de dag. Men is er niet zo blij mee, want veel Russen hebben na dinsdag het dorp hals over kop verlaten. „En die komen niet terug”, zo citeert Le Figaro de eigenaar van een boetiek. „Zo jaagt men de Russen weg, en voor ons zijn die van groot belang.” De man vroeg zich af waar de politieactie voor nodig was, want „overal ter wereld verplaatsen zakenlieden zich met jonge vrouwen.”