Russische elite 2007

elite.jpgDriekwart van Ruslands elite komt tegenwoordig uit de KGB, stelde mijn favoriete sociologe vast. Maar blijkens Kommersant, die het elk jaar laat uitzoeken, waant het Russische volk zich geregeerd door een andere elite.

Tsaar en tsarina zijn in de ranglijst al jaren onveranderd. Op nummer één: Vladimir Poetin. Nummer twee: popdiva Alla Poegatsjova. Plaats 3 en 4 zijn dit jaar interessanter. Na dag in, dag uit op elk avondjournaal meedogenloos te zijn gepromoot, lijken Poetin twee kroonprinsen nu met succes gelanceerd. Nummer 3, met stip van 75: vice-premier Dmitri Medvedev. Nummer 4: vice-premier Sergej Ivanov.

Andere stijgers zijn de beeldvullende premier Fradkov en de reuzenmarmot Mironov. Maar op 14 prijkt ondanks alles nog steeds Filip Kirkorov, maar één plaatsje onder superrijkaard Abramovitsj. En terecht, want Filip zong op de dagen rond Oud en Nieuw continu op alle zenders tegelijk. Een prestatie van formaat, en hij zag er patent uit.

Opvallend is de snelle opmars van Ksenia Sobtsjak en Andrej Malachov, ook door hun rommelige liefdesaffaire. Over Ruslands Jerry Springer geen kwaad woord: Malachov steunt mijn favoriete charity.

Enfin, lees zelf maar.  

    • Coen van Zwol