Russische bankier opgepakt voor moord

De Russische politie heeft gisteren de omstreden bankier Aleksej Frenkl (35) gearresteerd in verband met de moord op Andrej Kozlov, vicepresident van de Centrale Bank.

Daarmee komt het aantal aanhoudingen in de moordzaak op zeven. Andrej Kozlov werd in september vorig jaar samen met zijn chauffeur doodgeschoten na een voetbalwedstrijd. Hij was belast met het zuiveren van de corrupte banksector. Zo sloot hij alleen in 2006 al 44 ‘vestzakbankjes’ die crimineel geld wit wasten.

In oktober hield de politie drie Oekraïense huurmoordenaars aan die Kozlov en diens chauffeur hadden doodgeschoten. Daarna volgden nog twee arrestaties. In de pers werd gespeculeerd dat de moord daarmee als ‘opgelost’ zou gelden. Die indruk werd versterkt toen men de moord op Kozlov verbond met een anti-Georgische hetze: de opdrachtgever zou een vage Georgische maffiabaas zijn die miljarden witwaste om oorlog tegen Rusland te voeren.

Mede daarom verrast de arrestatie van Aleksej Frenkel. Frenkel begon zijn loopbaan als bankier in 1992 als hoofd van de afdeling valuta van de Acceptnibank, in die jaren van koortsachtige valutaspeculatie een goudmijn. Hij was daarna vicepresident en president van de vestzakbankjes Oliebank, Diamantbank en de VIP-bank. Een financieel vakblad, SmartMoney, noemde Frenkel vorig jaar leider van een geheim witwasimperium – Frenkel wilde daarvoor een miljoen dollar smartegeld eisen.

Als medeoprichter van de Sodbiznesbank botste Frenkel op centraal bankier Kozlov. Die stelde de bank in 2004 onder direct bestuur nadat hij geld voor de moord op een fabrieksdirecteur bleek wit te wassen. Die sluiting ontketende een kleine bankpaniek, omdat Sodbiznesbank vlak voor zijn val volgens een bekende columniste „inleggers met hoge rente had gelokt, zoals terroristen gijzelaars gebruiken als menselijk schild”. Ondanks protesten drukte Kozlov door. De directeur van Sodbiznesbank werd in 2005 met zijn echtgenote op straat doodgeschoten.

Kozlov kwam opnieuw met Frenkel toen de Centrale Bank vorig jaar de licentie van de VIP-bank introk wegens witwassen. Daarover liep een rechtszaak.