Praten over abortus en begroting

De vergadertafel van het formatiegezelschap reist mee door het land. Vorige week stond de tafel in het Koetshuis in Beetsterzwaag, deze week in het Haagse Catshuis. De tafel staat normaal gesproken op Algemene Zaken en werd ook bij eerdere formaties naar de zaal in de Eerste Kamer gebracht, waar normaal gesproken geformeerd wordt. De tafel is demontabel. Beetsterzwaag Foto Hoge Noorden 04-01-2006 Beetsterzwaag ANP Formatiebesprekingen in het koetshuis van landgoed Lauswolt. In de Victoria Suite overleggen Verhagen, Rouvoet, Bos, Wijffels, Balkenende, Slob en Tichelaar over de formatie. politiek anp premier balkenende rouvoet bos formatie kabinet verkiezingen ©: Foto: Hoge Noorden/Laurens Aaij www.hogenoorden.nl
De vergadertafel van het formatiegezelschap reist mee door het land. Vorige week stond de tafel in het Koetshuis in Beetsterzwaag, deze week in het Haagse Catshuis. De tafel staat normaal gesproken op Algemene Zaken en werd ook bij eerdere formaties naar de zaal in de Eerste Kamer gebracht, waar normaal gesproken geformeerd wordt. De tafel is demontabel. Beetsterzwaag Foto Hoge Noorden 04-01-2006 Beetsterzwaag ANP Formatiebesprekingen in het koetshuis van landgoed Lauswolt. In de Victoria Suite overleggen Verhagen, Rouvoet, Bos, Wijffels, Balkenende, Slob en Tichelaar over de formatie. politiek anp premier balkenende rouvoet bos formatie kabinet verkiezingen ©: Foto: Hoge Noorden/Laurens Aaij www.hogenoorden.nl Foto Hoge Noorden

De onderhandelingen over een nieuw kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie zijn deze week voor het eerst echt inhoudelijk geworden. De onderhandelaars Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) en hun respectieve secondanten Verhagen, Tichelaar en Slob spraken onder leiding van informateur Wijffels (CDA) over de financiële kaders en enkele immateriële kwesties.

De onderhandelaars vergaderden deze week in het Haagse Catshuis, de ambtswoning van demissionair premier Balkenende. Betrokkenen melden dat er met name over het financieel kader flink gediscussieerd is.

Gisteren spraken de onderhandelaars vooral over de zogenoemde immateriële onderwerpen, zoals euthanasie, abortus en waarden en normen. Vandaag zouden de partijen verder onderhandelen over de financiën.

Daarbij gaat het nog niet over heikele onderwerpen als de hypotheekrenteaftrek of de betaalbaarheid van de vergrijzing, maar meer over de budgettaire spelregels en de gewenste hoogte van het overschot op de begroting.

Demissionair minister Zalm (Financiën, VVD) schreef eerder deze week op zijn weblog dat ook op zijn departement gesprekken worden gevoerd over de begrotingsregels. Het is niet ongebruikelijk dat departementen voor inhoudelijke bijdragen zorgen in het formatieproces.

Opmerkelijk is overigens dat Zalm begin deze week met PvdA-leider Bos is gaan eten. Volgens een woordvoerder van Bos is dat het gevolg van een afspraak die al lang geleden gemaakt werd en heeft het niets te maken met de formatie. Toen Zalm op 26 november zijn afscheid bekend maakte, heeft Bos hem gebeld en is de afspraak gemaakt. Bos – die in de verkiezingscampagne steeds gezegd heeft in de Kamer te zullen blijven als de PvdA niet de grootste partij zou worden – zou volgens betrokkenen grote kans maken om Zalm op te volgen als vice-premier en minister van Financiën. De overstap van Bos van Kamer naar kabinet zou mede bedoeld zijn om aan het CDA te laten zien dat de PvdA ook bereid is verantwoordelijkheid te dragen voor het nog te vormen kabinet.