Opgegeten door een gier

Opgegeten door een gier Net als veel dieren keren warana’s elk jaar weer naar dezelfde plek terug om hun eieren te leggen in het zand. Dat is geen doordacht plan als je een bedreigde diersoort bent. Maar dat weten de zeeschildpadden niet. De warana’s leggen hun eieren telkens weer aan de kust van Costa Rica, in een gebied dat inmiddels wordt beschermd. Maar door een gebied te beschermen kun je helaas toch niet voorkomen dat de eieren van de warana worden opgegeten. Of zelfs, wanneer de warana’s uit hun ei kruipen, zoals deze week gebeurde, worden opgepeuzeld door een hongerige gier. Van elke honderd jonge warana’s die van de legstranden naar de Stille Oceaan rennen, zullen er uiteindelijk maar twaalf overleven. (foto AP/Kent Gilbert) A vulture eats a Olive Ridley sea turtle hatchling on the beach at the Ostional Wildlife Refuge on the northern Pacific coast of Costa Rica, Sunday, Jan. 7, 2007. The Olive Ridley hatchlings that survive will return to the same beach to lay their eggs when they are mature adults. Approximately 12 percent of the hatchlings are expected to survive and become adults.(AP Photo/Kent Gilbert) Associated Press

Net als veel dieren keren warana’s elk jaar weer naar dezelfde plek terug om hun eieren te leggen in het zand. Dat is geen doordacht plan als je een bedreigde diersoort bent. Maar dat weten de zeeschildpadden niet. De warana’s leggen hun eieren telkens weer aan de kust van Costa Rica, in een gebied dat inmiddels wordt beschermd. Maar door een gebied te beschermen kun je helaas toch niet voorkomen dat de eieren van de warana worden opgegeten. Of zelfs, wanneer de warana’s uit hun ei kruipen, zoals deze week gebeurde, worden opgepeuzeld door een hongerige gier. Van elke honderd jonge warana’s die van de legstranden naar de Stille Oceaan rennen, zullen er uiteindelijk maar twaalf overleven. (foto AP/Kent Gilbert)