Op zoek naar ’t geheim van de ijsdansgekte

Het voornemen was te kijken naar de documentaire 49 Up, het indrukwekkende BBC-project van Michael Apted die sinds 1963 elke zeven jaar dezelfde Britten filmt, aanvankelijk om te bewijzen dat de standenmaatschappij aan slijtage onderhevig was.

Maar dat is nog niet gelukt.

Er kwam een oorlog tussen.

Op de commerciële zenders begon De Tweede IJsdansoorlog. Wegens succes een week vervroegd.

RTL 4 en SBS 6 begonnen allebei om half negen hun holderdebolder ingelaste ijsdanswedstrijdDancing on Ice (RTL) en Sterren dansen op het ijs (SBS). Inzet: de kijkers. Want wie het eerst het meeste bekijks trekt, leerde de kijkcijferklapper vorig jaar, die wint.

Zeg niet dat ijsdansen nergens over gaat. Terwijl het KNMI een weeralarm had afgegeven, stond er file in Baarn. IJsdansfans uit alle windstreken stonden in de rij om een kans te maken op een wildcard bij RTL. SBS, op zijn beurt, schoof de sporthit Lakeside World Professional Darts Championships ervoor opzij.

IJsdanstelevisie als nationale volksgekte. Het is amusement met een vleugje sport, verklaarde RTL-jurylid Joan Haanappel de kijkcijferklapper vorig jaar. En André van Duin zei: het is gezellige, warme televisie.

Zou ’t echt?

Klaas Wilting, voorheen politievoorlichter in Amsterdam, klapte met zijn hoofd op het ijs. SBS-babe Ellemieke Vermolen kneusde haar ribben en schaatster Annamarie Thomas scheurde haar enkelbanden.

Zover kwam het gisteren bij de aftrap niet. Maar het had Patty rolmops Brard bij SBS zo kunnen overkomen, zagen we in het ‘blooperfilmpje’ over de trainingsrondes. Ze deed een spagaat terwijl ze amper hersteld was van een slokdarmbloeding en haar schouder eerder uit de kom had gelegen.

Presentator Gerard Joling kunstschaatsend op de ijsvloer: „Zeg Patty, wat heb jij eigenlijk niet?”

La Brard: „Een kunstschaatsdiploma.” Om daarna de microfoon te grijpen en op de middenstip met veel gevoel voor theater het juichende, klappende, stampende publiek te bedanken: „Zondag dacht ik nog: ik ga overlijden.”

Joling: „Nu ga je met je sterretje op het ijs.”

Brard: „Dit pakt niemand me meer af. Dit waren de leukste dagen uit mijn leven.”

Nee. Dan liever het naturel van de onbekende ijsdansidols op RTL 4. Dat oogde een stuk echter.

Maar gezelligheid? Nou nee, dat vonden wij bij geen een van beide spektakelshows. Hun formules ontlopen elkaar nauwelijks. RTL heeft de Belgen buiten de deur gezet (BB’ers scoren niet) en laat vanaf vanavond twee ‘gewone Nederlanders’ schitteren tussen jonge ‘bekende’ sterren als Big-Brother Kelly en presentatrice Suze Mens, dochter van. SBS kwam bij de skate off tussen vier ‘bekende’ Nederlanders uit bij Lola Brood, dochter van.

En warme televisie? Ook niet. Of het moet de opzwepende discomuziek zijn geweest waarop de deelnemers hun sleepjes dansten, hun partner liftten, een mohawk en chassé probeerden.

Inmiddels hebben de kijkers geoordeeld. Het staat 1-0 voor SBS. De zender won nipt: 1.143.000 mensen stemden af op Brards gestuntel en de over-the-top grappen van Joling, terwijl 1.016.000 kijkers liever onbekende Nederlanders zagen stuntelen op het ijs.

Wij beschouwen het ijsdansen op televisie voorlopig als een nationale volksziekte, een kampioenschap leedvermaak. Liefhebbers kunnen vanaf vanavond elke week hun hart ophalen. Op twee zenders tegelijk. Zappen dus!

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk