Oma weigert kleindochter

pilar.jpgNog meer naar, raar, typisch Argentijns familienieuws. Een oma weigert de kleindochter te erkennen die er na een jarenlange zoektocht is achter gekomen dat ze biologisch verwant is aan de grootmoeder. Het is een lang ingewikkeld verhaal en de lezer doet er verstandig aan zich goed te concentreren. Zet de radio maar even uit. Het zit zo. Min of meer.

In de nacht van 16 op 17 september 1976 verdween de 22-jarige David Zarco Pérez, architectuur student in Córdoba. Het was de tijd waarin de Argentijnse junta duizenden ,,subversieve´´ mensen oppakte en liet verdwijnen. Ze werden gedood of na verhoor in zee gegooid. David is tot op de dag van vandaag vermist.

De vrouw van David, Raquel Torres, beviel na zijn verdwijning van een dochter. Ze gaf het kind - Pilar - de achternaam van haar tweede man Swedowicz omdat ze naar eigen zeggen bang was voor de mogelijke repressie onder de militaire dictatuur. Pilar, nu 29 jaar oud, groeide op in het besef dat die Swedowicz haar vader was. Tot zes jaar geleden.

Onder aanvoering van de zogeheten Grootmoeders van het Plaza de Mayo worden er in Argentinië campagnes gevoerd om aandacht te vragen voor het lot van de gestolen baby´s. Honderden kinderen zijn destijds gestolen van zwangere politieke gevangenen en groeiden op bij andere, vaak militaire, echtparen. Zes jaar geleden vertelde een voormalige studentenactivist en vriend van haar biologische vader aan Pilar dat ze een dochter was van Zarco Pérez.

DNA-onderzoek bracht uiteindelijk uitkomst. Met 99,99 procent zekerheid werd vastgesteld dat Pilar inderdaad een kind was van de vermiste David Zarco. Vervolgens begon Pilar een juridische procedure om haar nieuwe identiteit erkend te krijgen. Die won ze onlangs. Ze mag zich nu Pilar Zarco Pérez noemen. ,,Het is net alsof ik opnieuw ben geboren´´, zei ze tegenover een lokale krant.

Maar nog is het drama niet voorbij. De oma - de moeder van David - Ana Poluica de Zarco Pérez weigert Pilar als haar kleinkind te erkennen. Volgens haar is het een vies zaakje. Die Pilar zou alleen maar uit zijn op het geld dat Ana (bent U er nog?) als enige erfgename van David destijds als een schoort schadevergoeding voor de staatsterreur heeft gekregen van de Argentijnse staat.

Bovendien was het huwelijk van David met Raquel ,,een kwelling´´ voor haar zoon. De oma suggereert dat David is verdwenen na een tip van Raquel en haar vader die destijds allebei bij de politie werkten. En Pilar is nu trouwens ook brigadier van politie. ,,Het is een grote club van politiemensen en mijn zoon was een militante activist. Is dat niet raar?´´

De president van de grootmoeders, de wijze, grijze Estela de Carlotto, zegt te hopen dat Pilar genegenheid blijft tonen voor haar oma. ,,Want de liefde wint altijd.´´ En ze hoopt dat de oma zal inzien dat Pilar een deel is van haar verdwenen zoon.

 

 

    • Marcel Haenen