Olieprijs zakt 15 procent in een week

Het milde winterweer in de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat de olieprijs is gedaald tot het laagste niveau sinds mei 2005. De prijs is de afgelopen week met 15 procent afgenomen.

Oliekartel OPEC zal de productie wellicht verlagen om de prijsval te stoppen. Het is vooral het warme weer in het noordoosten van de VS dat voor de daling zorgt. De Amerikanen verbruiken circa een kwart van de dagelijkse olieconsumptie wereldwijd. In het dichtbevolkte noordoosten van de VS wordt het merendeel van de stookolie verbruikt die nodig is voor de verwarming van huizen.

De winter in de VS is, net als in Europa, vooralsnog echter veel warmer dan normaal. Hierdoor staan de voorraden op een hoger peil dan in andere jaren. Het Amerikaanse nationale weeragentschap zei gisteren dat het milde weer waarschijnlijk nog even zal aanhouden.

De Amerikaanse olie sloot gisteren op de termijnmarkt in New York op 51,88 dollar nadat het eerder een niveau van 51,80 dollar had bereikt, het laagste peil sinds mei 2005. In Londen kostte een vat Brent-olie uit de Noordzee 51,70 dollar per vat. Op de termijnmarkt van Singapore steeg zowel Brent als Amerikaanse olie vanmorgen iets tot net boven de 52 dollar.

De olieprijs is de afgelopen jaren fors gestegen door de toenemende vraag uit onder meer China en India, en door de onrust in het Midden-Oosten. Afgelopen zomer kostte een vat olie nog meer dan 70 dollar. Ter vergelijking, in 2003 werd een prijs van 30 dollar per vat nog als zeer hoog beschouwd.

Oliekartel OPEC reageerde ongerust op de daling. „Wij houden de oliemarkt scherp in de gaten. De prijsdaling is zeer verontrustend”, zei OPEC-president Mohammed al Hamli, tevens energieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, gisteren tegen het Britse persbureau Reuters.

Niet alleen het milde weer zorgt voor de daling. De afgelopen maanden stond de prijs al onder druk door de afnemende economische groei in de VS. Ook het uitblijven afgelopen herfst van grote orkanen zorgde voor prijsdruk. De afgelopen jaren werd de olieproductie uit de Golf van Mexico onderbroken bij orkanen.

OPEC-president Al Hamli zei dat het oliekartel actie zal ondernemen als de prijs verder zakt. De Organisatie voor olie-exporterende landen verlaagde de productie in november met 1,2 miljoen vaten per dag om de prijs op peil te houden. Volgens Al Hamli heeft het kartel nog geen beslissing genomen tot een extra vergadering.