Noodtoestand Bangladesh na protestacties

De parlementsverkiezingen in Bangladesh, die over tien dagen zouden plaatsvinden, zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld na aanhoudende protesten van de oppositie. President Ahmed kondigde gisteren de noodtoestand af, alvorens terug te treden als interim-premier.

Ahmed stelde een avondklok in voor Dhaka en zestig andere grote plaatsen en liet het leger patrouilleren in de hoofdstad. De nacht is rustig verlopen. Verder verbood hij de media kritisch over de regering te schrijven, en zal alleen de staatstelevisie te ontvangen zijn.

Het presidentschap in Bangladesh is een voornamelijk ceremoniële functie, maar Ahmed was ook aangewezen als premier van een overgangsregering die het land naar de verkiezingen van 22 januari moest begeleiden. De Awami League, een alliantie van oppositiepartijen onder leiding van oud-premier Sheikh Hasina, heeft uit onvrede over zijn functioneren wekenlang demonstraties gehouden in Dhaka en andere plaatsen. De alliantie eiste uitstel van de verkiezingen omdat volgens haar de kieslijsten verouderd waren en de verkiezingen daarom niet eerlijk zouden kunnen verlopen.

Gisteren trokken de Europese Commissie en de Verenigde Naties hun steun aan de verkiezingen in, omdat die volgens hen zinloos zouden zijn, nu de oppositie tot een boycot had besloten. Waarschijnlijk was dit samen met het feit dat de meeste van Ahmeds adviseurs ook opstapten aanleiding voor de president om gisteren op televisie te verklaren dat „het onmogelijk was de verkiezingen volgens planning te houden”. Hij heeft Fazlul Haque, een van zijn adviseurs, aangewezen als interim-interim-premier, totdat hij een opvolger heeft benoemd. Dat zal volgens hem binnen enkele dagen gebeuren.

De Awami League noemde de beslissing „een overwinning voor het volk”. „Door toe te geven dat er fouten op de kieslijsten stonden en door af te treden als hoofd van de interim-regering heeft de president in feite al onze eisen ingewilligd”, aldus een woordvoerder. De Bengaalse Nationalistische Partij, die tot oktober aan de macht was onder leiding van Hasina’s aartsrivale Begum Khaleda Zia, heeft niet gereageerd op het besluit. Het is onduidelijk wanneer de verkiezingen nu zullen plaatsvinden. Voor vanavond is de avondklok weer ingetrokken.

In de afgelopen periode zijn zeker 45 doden gevallen bij de straatprotesten die de Awami League organiseerde. (AP, Reuters, BBC)