Negroponte: Shi’itisch geweld bedreigt hele regio

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, John Negroponte, zegt dat het geweld in Irak en de groeiende invloed van Iran in het Midden-Oosten geleid hebben tot een wedergeboorte van shi’itisch radicalisme dat landen in de hele regio kan destabiliseren. Hij waarschuwt voor toenemend sektarisch geweld.

Negroponte presenteerde gisteren in het Congres zijn jaarlijkse inschatting van de bedreigingen waar de VS voor staan. Een dag nadat president Bush had aangekondigd dat Amerikaanse en Iraakse troepen samen de opstandelingen in Irak gaan aanpakken, zei Negroponte dat de Iraakse troepen de opstand niet kunnen bestrijden. Negroponte was van 2004 tot 2005 ambassadeur in Irak. De directeur van de militaire inlichtingendienst DIA, Michael Maples, zei dat de Iraakse veiligheidstroepen grondig geïnfiltreerd zijn door shi’itische milities.

Negroponte zei verder dat de leiders van het terreurnetwerk Al-Qaeda zich ophouden in Pakistan. Vandaar uit zouden ze een sleutelrol spelen bij de versterking van hun organisatie. Hij noemde Pakistan een „grote bron van islamitisch extremisme”. Negroponte wordt de nieuwe plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken als de Senaat daarmee heeft ingestemd.

Het is opmerkelijk dat een hoge Amerikaanse functionaris zo onomwonden naar Pakistan wijst, een bondgenoot van de VS in de oorlog tegen terreur. Vandaag zei Pakistan in een reactie geen informatie van Washington ontvangen te hebben over de aanwezigheid van Al-Qaeda-leiders.

Het Pakistaanse leger voerde gisteren in het tribale gebied Noord-Waziristan een aanval uit op een aantal vrachtwagens, die door opstandelingen gebruikt zouden worden om over de grens in Afghanistan aanvallen uit te voeren. Er zouden zeker 25 opstandelingen bij zijn gedood.

Het was voor zover bekend de eerste keer dat het Pakistaanse leger in Noord-Waziristan zo’n aanval uitvoerde sinds de regering in september een omstreden vredesakkoord sloot met pro-Talibaan-milities in het gebied. Critici zeggen dat het akkoord Talibaan-strijders een veilige uitvalsbasis geeft. (AP, Reuters)