Nederlandse eenheid slaags met Talibaan

Nederlandse militairen zijn gisteren in een uitgebreid vuurgevecht geraakt met de Talibaan in de Baluchi-vallei in de Afghaanse provincie Uruzgan.

De Baluchi-vallei is een van de voornaamste delen van Uruzgan die de Nederlanders aan hun zone van controle, de zogeheten ‘inktvlek’, willen toevoegen.

Volgens militaire bronnen op de Nederlandse hoofdbasis in Tarin Kowt bemerkten Nederlandse verkenners, onder wie commando’s, rond 15.00 uur de aanwezigheid van een Talibaan-commandant en twee zogeheten spotters, die de beweging van de Nederlanders volgden. Uit het afluisteren van hun radioverkeer bleek dat de Talibaan een aanval op de Nederlandse verkenners in de zin hadden.

Bij het vuurgevecht is door de Nederlanders met mitrailleurs en mortieren geschoten. Op zeker moment vluchtten de Talibaan een boerenhoeve, een zogenaamde Qala, in. Twee inmiddels te hulp geroepen Nederlandse Apache-helikopters hebben daarop Hellfire-raketten afgevuurd, waarna het vuur van de Talibaan verstomde. De verkenners vonden na afloop geen doden of gewonden in de hoeve en vervolgden hun weg noordwaarts.

Het incident past in het streven van de Nederlandse legerleiding in Uruzgan om de druk op de Talibaan in de Baluchi-vallei en de pas die daartoe toegang geeft, op te voeren. Sinds enkele weken hebben de Nederlanders aan het begin van de pas een vooruitgeschoven post, Poentjak, ingericht, die met grote regelmaat door de Talibaan wordt beschoten. Onder de Nederlandse militairen bestaat irritatie over de beeldvorming in Nederland, dat het in Uruzgan niet gevaarlijk is, er niet gevochten wordt en zij zelden iets meemaken.

De Baluchi-vallei verbindt de districten Tarin Kowt en Chora, die al van de Nederlandse ‘inktvlek’ deel uitmaken, al is ook daar regelmatig sprake van bermbommen en andere aanslagen. Omdat nu in feite alleen de Nederlandse commando’s zich in de vallei wagen („het is daar altijd raak”, aldus een militaire woordvoerder) moeten andere eenheden, die bijvoorbeeld met opbouw belast zijn, ver omrijden door de bergen.

Controle over de Baluchi-vallei zou betekenen dat de Nederlandse ‘inktvlek’ zich zou uitstrekken tot alle dichtbevolkte, min of meer verstedelijkte streken binnen Uruzgan, afgezien van nog een andere vallei tussen Tarin Kowt en Deh Rawood, waar de tweede Nederlandse legerplaats is.

(Dit artikel is door het ministerie van Defensie nagelezen op veiligheidsaspecten en niet veranderd.)

    • Raymond van den Boogaard