Mosselen met Pekelcitroen

Voor 2 tot 3 personen als hoofdgerecht; 4 tot 6 als voorgerecht 1 middelgrote ui 1 middelgrote venkelknol van circa 250 gram 2 eetlepels olijfolie zout en versgemalen peper 2 takjes verse tijm een glaasje witte wijn handvol gehakte peterselie 2 kilo verse mosselen 50 gram pekelcitroen 75 gram ontpitte zwarte olijven handvol gehakte verse koriander Turks of Marokkaans brood voor het serveren

Er is iets heel feestelijks aan het midden op de tafel zetten van een prachtige, grote tajine waaruit iedereen zichzelf kan bedienen. De tajine is ook heel geschikt voor het koken en opdienen van mosselen. Er zijn talloze manieren om het recept te variëren. Voeg bijvoorbeeld blokjes tomaat, gehakte chilipeper en/of reepjes paprika toe. Gebruik andere verse kruiden als peterselie, dragon, munt, tijm, citroenmelisse of oregano in plaats van koriander. Geef wel altijd veel lekker brood bij om de heerlijke sappen mee op te vegen.

Pel de ui, snijd hem doormidden en snijd hem dan in dunne plakjes. Snijd de venkelknol bij, snijd in de lengte doormidden en snijd dan in dunne plakken.

Zet een van tevoren geweekte grote tajine van circa 31 centimeter doorsnee op een vlamverspreider op een middelhoog vuur. Verhit er de olie in. Doe er de ui, venkelknol en takjes tijm in. Bestrooi met wat zout en peper en zet er het deksel op. Laat circa 10 minuten bakken, waarbij u een of twee keer omschept.

Giet er de witte wijn bij en laat even koken. Voeg de peterselie en mosselen toe, zet het deksel weer op de tajine en laat circa 7 minuten op een middelhoog vuur koken tot de mosselen open zijn.

Snijd intussen de pekelcitroenen doormidden. Verwijder de pitjes en snijd de citroenen in kleine blokjes. Hak de zwarte olijven grof. Schep de blokjes citroen, olijven en verse koriander door de mosselen nadat die open zijn gegaan. Zet er het deksel weer op en laat nog circa 2 minuten koken. Zet de tajine op tafel en geef er een grote mand met brood bij.

Kim Maclean

Morgen: magie in de keuken

    • Kim Maclean