Met je ov-kaart albums verkopen

Jiggy Djé (25) uit Amersfoort is een van de creatiefste Nederlandstalige rappers van dit moment

„Ik wil altijd overal de beste in zijn.”

Jiggy Djé: „Toen was ik officieel een rapper, zo vet.” Foto Roger Cremers Nederland, Amersfoort, 16-10-2006 Jiggy Djé, rapper in zijn woonkamer / studio in Amersfoort. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Jiggy Djé: „Toen was ik officieel een rapper, zo vet.” Foto Roger Cremers Nederland, Amersfoort, 16-10-2006 Jiggy Djé, rapper in zijn woonkamer / studio in Amersfoort. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Jiggy Djé deelt samen met collega-rapper Spacekees een huis met een tuintje in Amersfoort. In de grote boekenkast domineert de uitgebreide collectie Transformers-poppen van Spacekees, her en der liggen muziektijdschriften en computergames en aan de muur hangen foto’s van de rappers met wie de twee samenwerken. Spacekees ligt deze maandagmiddag nog in bed en ook Jiggy Djé is nog niet helemaal wakker nadat ze na een optreden op zaterdagavond pas zondagmiddag laat thuis kwamen. Hij zit met een bruine muts scheef op zijn hoofd onderuit op de grijze bank in zijn woonkamer en drinkt heel veel koffie.

De 25-jarige Jiggy Djé is een van de creatiefste Nederlandstalige rappers van dit moment. Op zijn vorig jaar verschenen solodebuut Noah’s Ark goochelt hij op stemmige, bombastische beats van producer Terilekst met metaforen en andere taalvondsten, maar maakt naast het roffelende borstgeklop ook ruimte voor meer ingetogen momenten. Hij legde de basis voor zijn solocarrière als lid van rapgroep DAC (De Amersfoortse Coöperatie), een uitgebreid collectief rappende vrienden uit Amersfoort die elkaar nachtenlang in de studio of woonkamer tot het creatieve uiterste dreven. Jiggy Djé: „Dan zaten we uren achter elkaar te kijken wie van ons de tofste zinnen kon verzinnen.”

Het groepje vrienden liet duizend exemplaren drukken van een album waarop al die creativiteit gebundeld werd en reisde het land door om het aan de man te brengen. Jiggy Djé: „Met z’n tienen met een weekendtas bier en een weekendtas albums met onze OV-kaart het land door en platenwinkels binnenvallen. Het was helemaal ongeorganiseerd maar we waren enthousiast want we hadden een echt album uit. Ik heb nooit meer zo blij gekeken als de eerste keer dat ik dat album in mijn handen had. Nu was ik officieel een rapper, zo vet.”

Omdat, zo zegt Jiggy Djé, een voetballer die op alle posities kan spelen nooit echt zal schitteren, specialiseerde hij zich in spitsvondigheid en bravoure. Hij vindt het grappig dat andere rappers denken dat hij de hele dag thuis zit te puzzelen om technische taaltrucjes te bedenken, omdat het vermaken van het publiek met grappen ingebakken zit in zijn karakter.

„Het karakter van de rapper kan de kunst ontstijgen, net zoals een acteur soms belangrijker is dan de rol die hij speelt. Bij Al Pacino weet je dat er altijd een typisch Al Pacino-moment komt, en dat ga je dan vergelijken met de typische Al Pacino-momenten in zijn andere films. Ik wil altijd overal de beste in zijn, of het nou basketbal, hiphop of het bezoeken van een feestje is. Op feestjes heb ik me altijd als een MC opgesteld. Ik praatte met niemand; ik kreeg onderwerpen van mensen en begon daar dan grappen over te maken, of mensen af te kraken totdat ze zeiden dat ik echt mijn bek moest houden en ik weer buiten stond.”

Nu heeft Jiggy Djé zijn eigen platenlabel, is hij gastheer van een radioshow over hiphop, heeft hij zijn eigen album uit en treedt hij regelmatig op met collega’s. De jongens met wie hij vroeger contact had via internet of op feesten in kleine zalen, hebben nu hun eigen carrières en Jiggy Djé is een alom gerespecteerde taalkunstenaar die volop van het groeiende succes van Nederlandstalige rap zou moeten kunnen profiteren. Toch?

„Ik hoor mensen zeggen dat iedereen tegenwoordig zijn clip op The Box kan krijgen. Nou, die van mij ligt alweer weken op de plank en is nog niet eens aangekondigd. Blijkbaar doe ik iets verkeerd. Ik probeer het systeem beter te leren kennen; ik wil niet die gast zijn die klaagt dat Ali B en Lange Frans wel op tv zijn. Onze generatie is zich bewust van de commerciële kant en Ali en Frans zijn klassieke voorbeelden van jongens die kansen zien liggen en ze pakken. Je moet hard werken; ook als je een kratje bier krijgt voor een optreden. Het is mijn missie om zoveel mogelijk in mijn artistieke zone te blijven. Dat staat los van geld; ik had ook geen geld toen ik begon.”

Jiggy Djé treedt zaterdag op tijdens Noorderslag van 01.30 tot 01.55 uur op de X-Stage.

    • Saul van Stapele