Kritiek op actie VS in Arbil

De Amerikaanse bestorming gisteren van een kantoor van de Iraanse regering in de Noord-Iraakse stad Arbil heeft een diplomatieke rel veroorzaakt. Volgens Koerdische functionarissen werd het „consulaat” ’s ochtends bestormd en namen de Amerikaanse troepen vijf medewerkers, computers en documenten mee.

Volgens Iran hebben de Verenigde Staten met de actie alle internationale conventies geschonden. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeur van Zwitserland, die de Amerikaanse belangen in Iran behartigt, ontboden en een verklaring geëist. Een woordvoerder van het ministerie zei dat de bestorming bedoeld was om de relatie tussen Iran en Irak te saboteren.

Ook de Koerdische regionale regering hekelde het Amerikaanse optreden. De Koerdische premier heeft zijn „bezorgdheid en afkeuring” geuit over de actie en eist de vrijlating van de medewerkers. Volgens het Pentagon worden de medewerkers uit Arbil „ervan verdacht nauw betrokken te zijn bij activiteiten tegen Irak en de coalitietroepen”. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft het Iraanse kantoor in Arbil geen diplomatieke status. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij ijvert voor de vrijlating van de vijf Iraniërs. (AP, Reuters)