Koffie drinken helpt tegen lichte spierpijn

Mensen met matige spierpijn doen er goed aan een paar koppen koffie te drinken. Onderzoek van bewegingswetenschappers van de University of Georgia bij negen vrouwelijke studenten wijst daarop.

De vrouwen hadden de helft minder spierpijn met een cafeïnepil dan met een namaakmiddel. Dat melden de onderzoekers in het februarinummer van Journal of Pain. Ze dienden de studentes eerst elektrische prikkels toe om hun dijspieren kunstmatig te laten samentrekken, voldoende om de dagen daarna matige spierpijn van te krijgen. De volgende dag moesten de proefpersonen een maximale en submaximale krachtsinspanning leveren met hun dijspieren en daarna op een schaal van honderd aangeven hoeveel spierpijn ze hadden. Het hele experiment werd een uur later herhaald maar nu nadat de deelneemsters volgens het toeval eerst een cafeïnepil of een placebopil hadden geslikt. De dag daarna opnieuw maar nu met de andere pil.

Na cafeïne bleek de spierpijn bij maximale belasting 48 procent minder dan met de placebo. Bij de submaximale test was dit 26 procent minder. Cafeïne is daarmee volgens de onderzoekers werkzamer tegen spierpijn dan bekende pijnstillers als naproxen en aspirine.

Voor het experiment kozen de onderzoekers deelneemsters die normaal nauwelijks koffie dronken. Het is daarom niet zeker of de pijnstillende werking van cafeïne ook geldt voor gewone koffiedrinkers. Het onderzoek is gedegen, maar te klein om definitieve conclusies uit te trekken.

    • Bart Meijer van Putten