Justitie breidt onderzoek bij Siemens uit

Het onderzoek naar het steekpenningenschandaal bij Siemens treft steeds meer voormalige topmensen. Het OM in München onderzoekt nu ook de rol van voormalig financieel topman, Heinz-Joachim Neubürger.

De ex-bestuurder van het Duitse industrieconglomeraat is vorige week verhoord.

Neubürger is de tweede voormalige bestuurder die bij de zaak betrokken raakt. Eerder werd Thomas Ganswindt in de zaak verhoord. In totaal werden in de laatste weken van vorig jaar zes huidige en voormalige topmannen van het bedrijf tijdelijk onder arrest geplaatst.

Eind vorig jaar kwam aan het licht dat het OM onderzoek doet naar omvangrijke fraude bij Siemens. Volgens justitie hebben hoge Siemens-medewerkers geld aan het bedrijf onttrokken en gestald op bankrekeningen in onder andere Zwitserland en Liechtenstein. Het geld zou gebruikt zijn om steekpenningen te betalen in de hoop zo omvangrijke opdrachten voor telecommunicatienetwerken binnen te halen. Voormalig financieel bestuurder Neubürger zou van de dubieuze praktijken op de hoogte zijn geweest. Volgens Duitse kranten heeft hij elke betrokkenheid bij de affaire ontkend.

Het OM gaat ervan uit dat managers van de telecommunicatiedivisie COM sinds eind jaren negentig een ingenieus systeem van zwarte kassen hebben opgebouwd. Volgens justitie werd 200 miljoen euro aan de boekhouding onttrokken. Siemens doet zelf inmiddels onderzoek naar 420 miljoen aan dubieuze betalingen.

De voorzitter van de raad van bestuur, Klaus Kleinfeld, deed gisteren een dringend beroep op het personeel: het bedrijf kan volgens hem „alleen overleven als het staat voor integriteit, rechtschapenheid en transparantie”.

Het schandaal bij Siemens raakt ook de actuele bedrijfsvoering van het concern. Het Finse Nokia heeft de oprichting van een joint venture met Siemens opgeschort tot het corruptieonderzoek is afgerond.

De joint venture met Nokia zou op 1 januari dit jaar operationeel worden. Nu gaan beide bedrijven ervan uit dat de nieuwe onderneming in de loop van het eerste kwartaal van 2007 kan beginnen. Nokia heeft erop aangedrongen dat in de overeenkomst met Siemens wordt opgenomen dat voortaan gecontroleerd wordt of het personeel zich aan de wet houdt.