In een blokhut op zoek naar Fins levensgevoel

In het Scandinavisch Dorp bij Groningen kun je slapen in een Finse blokhut.

De Zweedse gehaktballetjes ontbreken niet bij het lopend buffet.

Op zaterdag kun je in het naastgelegen Elanderhûs terecht voor het buffet, oftewel smörgasbord.

De Russen hebben hun datsja, de Finnen hebben de mökki. Iedere zomer gaat een rechtgeaarde Fin naar een mökki (blokhut) in de natuur om zichzelf in gepaste eenzaamheid te hervinden. Bij de mökki-beleving hoort een sauna, een meertje om vanuit die sauna in te springen en een makkara (soort Hema-worst) om boven een kampvuurtje te roosteren. Een Fin zonder mökki is geen Fin.

Koen de Groot werd aangestoken door dit Scandinavische levensgevoel. Hij importeerde vijftien blokhutten uit Finland en begon het Scandinavische Dorp in Paterswolde, bij Groningen. „Mijn vrouw en ik gingen veel naar Scandinavië op vakantie”, vertelt de Groot. „We kampeerden meestal, maar als het regende, lieten we de tent voor wat die was en sliepen in een trekkershut. Zo is het idee ontstaan voor het Scandinavisch dorp.”

Dorp is een groot woord voor vijftien hutten en een restaurant, ingeklemd tussen een bos en het Paterswoldse Meer. De hutten ademen de Spartaanse sfeer van het land van herkomst. Ze zijn voorzien van wc en douce, kookpitten, eettafel en slaapkamers, maar dat alles op een minimaal aantal vierkante meters. Het kleine gaskacheltje houdt de ruimte maar nauwelijks warm. De slaapnissen zijn knus, maar je stoot je hoofd als je rechtop gaat zitten.

In het Elanderhûs, restaurant en receptie, is het gezellig druk. De openhaard is aan en een ouder echtpaar staart langs de vlammen naar buiten over het meer. De Groot vertelt dat de blokhutten ook in de winter vol zitten. „Onze gasten zijn vooral stelletjes en gezinnen. De ligging is ideaal, vijf kilometer van de stad Groningen, maar op het grondgebied van de provincie Drenthe. Zowel mensen die naar het Groninger Museum gaan als mensen die met het gezin de natuur in willen, kunnen bij ons terecht.” Dat in het Groninger Museum op dit moment een tentoonstelling loopt van de oer-Finse schilder Akseli Gallen-Kalela is een gelukkig toeval.

Het Elanderhûs serveert Scandinacische gerechten à la carte, behalve op zaterdag: dan kunnen gasten van het Scandinavisch Dorp aanschuiven in de rij voor het buffet, oftewel smörgasbord. Bij het warm buffet herkennen we de Zweedse gehaktballetjes van de IKEA. In de zaal naast het buffet is een receptie aan de gang: kleine kinderen rennen heen en weer door de zalen. Een echtpaar moet op de tocht bij een open deur zitten en kan dat zo te horen niet waarderen.

De omgeving waar het Scandinavisch dorp ligt heeft het seizoen niet mee. Het Paterswoldse Meer ligt op tien passen lopen, maar is, evenmin als de Drentse bossen en de Groninger terrassen, weinig aanlokkelijk in de regen.

Standaard blokhut 46 euro per nacht voor twee personen. Kijk op www.scandinavischdorp.nl

    • Fieke Hoogstad