Iemand rijdt door rood? Bel de kliklijn!

Het Openbaar Ministerie wil nog dit jaar een landelijk meldpunt instellen voor wegpiraten. Aanleiding is het succes van het Limburgse Meldpunt agressie in het verkeer, dat in 2001 werd opgericht. „Heel leuk dat ons meldpunt landelijke navolging krijgt”, zegt Nelleke Padmos, woordvoerder van het regiocorps Limburg Noord en Zuid.

Waarom begon u indertijd met zo’n meldpunt?

„Uit de jaarlijkse politiemonitor bleek dat veel Limburgers zich ergerden aan agressieve weggebruikers. Daar wilden we op inhaken. We zijn heel blij met de resultaten. Tot oktober vorig jaar zijn er 5.000 meldingen van burgers binnengekomen.”

Als je een hekel aan je buurman hebt, zeg je dat hij door rood rijdt.

„Nee, iemand een oor aannaaien, gaat niet. We accepteren geen anonieme telefoontjes en we gaan nooit af op één melding. Wat we doen is dossiers opbouwen van wegmisbruikers. Als in een half jaar tijd tien meldingen over iemand binnenkomen, sturen we zijn dossier naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Die roepen de betrokkene op voor een psychologische of psychiatrische test én voor een herexamen. Dat is de afgelopen vijf jaar 222 keer gebeurd. Van 59 weggebruikers is het rijbewijs ongeldig verklaard.”

Al rijdend doorgeven dat een andere weggebruiker door rood rijdt, is dat niet gevaarlijk?

„Je kunt het nummer onthouden, even langs de weg gaan staan of handsfree bellen.”

Niet iedereen is blij met zo’n kliklijn.

„Kliklijn is een akelige term, die voor zo’n meldpunt niet van toepassing is. Dat er actie wordt ondernomen tegen agressief wegmisbruik lijkt me belangrijker.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens