Hulpverlening als alternatief voor abortus

Margo Trappenburg beschrijft in `Kindeke` (Opiniepagina, 22 december) een naar haar oordeel onchristelijk alternatief voor abortus: de optie dat vrouwen hun visie op verantwoord ouderschap moeten bijstellen in neerwaartse richting. De vraag is gerechtvaardigd hoe deze vrouwen zwanger zijn geraakt. Zou het probleem van ongeplande zwangerschappen niet eerder moeten worden aangepakt, namelijk bij de conceptie? Misschien moet het nieuwe kabinet meer energie en geld stoppen in gedegen seksuele voorlichting op scholen, waarbij tevens aan meisjes én jongens wordt geleerd dat vrouwen niet alleen baas zijn in eigen buik maar ook in eigen vagina. Misschien moet de pil weer standaard en volledig in de basisverzekering.

Trappenburg schrijft over kinderen die zouden moeten worden opgevoed zonder enige financiële ruimte, zonder woning, kinderkamer, verblijfsvergunning en zonder toekomst in Nederland. Als protest tegen het huidige uitzettingsbeleid is dit een goed argument, maar als we deze situatie als status quo accepteren en verder als enige ontsnapping een abortus aanbieden, is het nogal pover.

Want een abortus biedt zeker een oplossing op de korte termijn, maar weinig horen we over de gevolgen op de lange termijn voor deze vrouwen. Voldoende - gesubsidieerde - hulpverlening en opvang voor vrouwen en meisjes die ongewenst of ongepland zwanger zijn, een humaner asielbeleid en een goed sociaal zorgstelsel zou de vrouwen waar Trappenburg over schrijft op zijn minst een volwaardig alternatief voor een abortus kunnen bieden.

    • J.W. Renes Veenendaal