Help, de starter kan geen huis betalen

De huizenprijzen zijn vorig jaar verder gestegen.

Een tussenwoning in een goede buurt is voor starters onbereikbaar.

De huizenprijzen blijven stijgen. Vorig jaar steeg de gemiddelde prijs van een koopwoning met 3,7 procent tot 241.000 euro. Dat blijkt uit gegevens die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gisteren publiceerde. Voor 2007 verwacht de NVM een prijsstijging van 5 procent.

De betaalbaarheid van koopwoningen is in 2006 verslechterd. Dat komt niet alleen door hogere woningprijzen, maar ook door de hogere hypotheekrente. De gemiddelde vijfjaarshypotheekrente steeg van 3,7 procent in 2005 naar 4,3 procent in 2006. Voor een volledig gefinancierde woning van 180.000 euro scheelt de rentestijging ongeveer 90 euro in de maand.

Het belangrijkste probleem voor starters op de woningmarkt is echter niet een gebrek aan aanbod van betaalbare woningen, maar een gebrek aan geschikte woningen die ook betaalbaar zijn, aldus de NVM. „Voor een aantrekkelijke tussenwoning op een leuke locatie staan de mensen in de rij, wat de prijzen opdrijft”, zegt waarnemend NVM-voorzitter Wim van Kampen. „Weliswaar zijn woningen rond de 160.000 euro ook in de Randstad zeker te vinden, maar die woningen staan niet in de wijken waar veel mensen willen wonen.” In aantrekkelijke wijken in de Randstad kunnen starters volgens de makelaarsvereniging alleen appartementen kopen, zelfs als ze een bovenmodaal jaarinkomen van 36.000 euro hebben.

De NVM ziet het opknappen van verpauperde stadswijken als de beste manier om de positie van starters te verbeteren. Daardoor komen in de Randstad meer geschikte en betaalbare woningen beschikbaar in een prettige woonomgeving.

    • Ben Vollaard