Gadget walhalla in Las Vegas

In Las Vegas verzamelen zich deze week 140.000 gadgetliefhebbers.

Veel digitale nieuwtjes zijn daar al te zien voordat ze hier in de winkel liggen.

6 Novint Falcon 3D-muis De Novint Falcon is een balletje dat met drie assen vastzit en als muis of gamecontroller gebruikt wordt. Dankzij een slimme constructie kun je het gewicht van virtuele voorwerpen voelen. Zo voelt een raketwerper in een schietspel zwaarder aan dan een pistool. En tijdens de demo kun je ook voelen of een voorwerp op het scherm ribbelig is, of gemaakt van ijs of zand. Ook een klap, de terugslag van een geweer of een vangbal, wordt door de Novint Falcon realistisch weergegeven. Het wachten is op een computer die je echt een klap voor je kop geeft. Prijs: 189 dollar. Consumer Electronics Show Las Vegas 2007
6 Novint Falcon 3D-muis De Novint Falcon is een balletje dat met drie assen vastzit en als muis of gamecontroller gebruikt wordt. Dankzij een slimme constructie kun je het gewicht van virtuele voorwerpen voelen. Zo voelt een raketwerper in een schietspel zwaarder aan dan een pistool. En tijdens de demo kun je ook voelen of een voorwerp op het scherm ribbelig is, of gemaakt van ijs of zand. Ook een klap, de terugslag van een geweer of een vangbal, wordt door de Novint Falcon realistisch weergegeven. Het wachten is op een computer die je echt een klap voor je kop geeft. Prijs: 189 dollar. Consumer Electronics Show Las Vegas 2007

Eén keer per jaar komen de beroepsmatige gadgetfreaks bij elkaar op de Consumer Electronics Show. Deze vakbeurs trekt 140.000 bezoekers uit 130 landen die naar de nieuwe apparatuur van 2.700 fabrikanten komen kijken. De veertigste editie wordt deze week gehouden. Een rondje langs de stands.

1 Koektrommel

Mediacenter pc’s (computers die je aan je tv kunt koppelen) lijken vaak op bestaande hifi-apparatuur, zoals dvd-spelers of videorecorders. Sony bedacht iets anders: een witte koektrommel met een draadloos toetsenbord. In de koektrommel (TP1 gedoopt) zit een 300 GB harddisk en een snelle Core 2 Duo processor van Intel. De TP1 kost 1.600 dollar en draait Windows Vista Ultimate.

2 Heel veel dvd

Twee high-definition standaarden bakkeleien met elkaar om de opvolger van de dvd te worden. LG bouwde de eerste videospeler die zowel met HD-DVD als Blu-Ray overweg kan. Het gitzwarte apparaat heeft chique, witte tiptoetsen aan de bovenkant. Van HD-DVD-films kunnen niet alle interactieve menu’s worden afgespeeld; en de de andere Blu-Ray fabrikanten zijn er niet blij mee.

3 Gamen met een windje.

Omdat force feedback (trillingen in de gamecontroller) voor sommige spelliefhebbers nog niet realistisch genoeg is, heeft Philips AmBX bedacht: licht- en windeffecten die speldynamiek zoals snelheid en omgevingslicht weergeven. Vooral in een donkere (en tochtvrije) kamer kan AmBX extra cachet aan een game geven. Voor 399 dollar heb je een pakket met ventilatoren, gekleurde lampen en een rumble pad, een meetrillend toetsenbord. Standaard wordt de AmBX-set met twee speakers, uit te breiden naar 5.1 surround.

4 Samsung smarthpones

Al te koop in Groot-Brittannië en in de VS: de Samsung BlackJack. Een variant op het bekende Blackberry-thema, uitgevoerd met snelle verbinding en een Windows Mobile. Voor het QWERTY-toetsenbord (alle letters) moet je wel behoorlijk spitse vingertjes hebben. Binnenkort verschijnt ook de Samsung I760 op de markt, een smartphone die als de Mobile Office Communicator door het leven gaat. Dit toetsenbord schuift uit over de gehele lengte van het toestel.

5 Snel typen

Gsm-fabrikanten (zoals Samsung hierboven) zoeken al jaren naar een slimme manier om zoveel mogelijk toetsen op een telefoon te bevestigen. Dat gaat vaak ten koste van het gebruiksgemak. Fastap combineert letters samen met de normale cijfers van een telefoon door hoogteverschil tussen de toetsen aan te brengen. Zo kun je makkelijk woorden typen, maar ook snel een telefoonnummer kiezen. Inmiddels is er al een LG-telefoon met Fastap-indeling te koop, Europa volgt binnenkort. Fastap werkt zowel met Windows Mobile als met Symbian telefoons.

6 Novint Falcon 3D-muis

De Novint Falcon is een balletje dat met drie assen vastzit en als muis of gamecontroller gebruikt wordt. Dankzij een slimme constructie kun je het gewicht van virtuele voorwerpen voelen. Zo voelt een raketwerper in een schietspel zwaarder aan dan een pistool. En tijdens de demo kun je ook voelen of een voorwerp op het scherm ribbelig is, of gemaakt van ijs of zand. Ook een klap, de terugslag van een geweer of een vangbal, wordt door de Novint Falcon realistisch weergegeven. Het wachten is op een computer die je echt een klap voor je kop geeft. Prijs: 189 dollar.

7 Aanraak-tv

Je moeder leerde je om niet met je vingers aan de tv te zitten, maar voor de HP SmartCenter pc gelden andere wetten. Deze computer en tv beschikt over een aanraakscherm waarmee je het SmartCenter menu bedient. Volgens HP is het een echte gezins-pc. Zet ’m in de keuken, waar je tv wilt kijken, recepten wilt downloaden en afspraken voor elkaar op de familiekalender wilt achterlaten. Prijs zo’n 1.400 euro. Draait op Vista, met daaroverheen het HP-menu. Optie: een ingebouwde fotoprinter.

8 Nokia N800 en N95

Dit is de tweede editie van Nokia’s internettablet. Een stuk dunner en sneller dan de vorige, en voorzien van een slim verstopte webcam. De N800 (400 euro) draait niet op Symbian zoals de overige Nokia-producten, maar op Linux. Het is immers geen telefoon, maar een computer. Ook leuk om op de Nokiastand even met de N95 te spelen, de alles-in-een multimediatelefoon met gps-ontvangst en een camera van 5 megapixel.

9Creative/Playskool Made for me

Best aardig, die kinderspeeltjes met rustgevende muziekjes. Maar een moderne baby wil meer variatie in de box. Vandaar dat Creative samen met Playskool een mp3-speler voor de allerjongsten ontwikkelde. De Made for me-serie is gemaakt van bijtvast plastic, vanaf 80 dollar.

10 Stoeltje voor gamers

Je kunt natuurlijk het volume loeihard zetten, maar met deze Pyramat Wireless Sound Rocker stoel heb je de speakers in je nek en voel je de trillingen een stuk dichterbij. Draadloos te koppelen met een Xbox of de hifi-installatie. De prijs is nog niet bekend.

Meer gadgetnieuws, foto’s en video’s over de CES op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink