Ex-dissidente Niezabitowska was geen informante

In Polen is gisteren een prominente journaliste en oud-dissidente vrijgesproken van spionage onder het communistische regime. Volgens de rechter is het bewijsmateriaal tegen Malgorzata Niezabitowska vervalst.

Niezabitowska was in de jaren tachtig actief in de vrije vakbond Solidariteit en trad later op als woordvoerder voor de eerste postcommunistische regering. In 2005 werd ze beschuldigd van samenwerking met de communistische geheime dienst. Ze heeft altijd ontkend.

Haar vrijspraak komt op een moment dat Polen in de ban is van zijn communistische verleden. Zondag moest de aartsbisschop van Warschau, Stanislaw Wielgus, aftreden omdat hij in de jaren zeventig als informant bleek te hebben gewerkt. Verschillende priesters zijn het afgelopen jaar in opspraak geraakt.

De Poolse regering zit in haar maag met alle affaires. De conservatieve premier Jaroslaw Kaczynski heeft beloofd de samenleving te zuiveren van oud-communisten, die na 1989 niet genoeg zouden zijn gestraft. Maar tot nu toe zijn het vooral oud-dissidenten en geestelijken die de dupe zijn geworden van deze morele revolutie en niet oud-communisten.

De premier, zelf een oud-dissident, kondigde deze week aan dat met hernieuwde kracht werknemers van de vroegere geheime dienst worden opgespoord en gestraft. Een voorstel gaat binnenkort naar het parlement. Wat Kaczynski betreft moeten ex-agenten worden gekort op hun pensioen en worden uitgesloten van publieke functies.