DiceCream moet niet doen alsof hij in een boyband zit

DiceCream – Je Weet Nix Lyric Recordings
DiceCream – Je Weet Nix Lyric Recordings

cd hiphop

DiceCream – Je Weet Nix

Lyric Recordings

***--

Rapper DiceCream bouwde naam en reputatie op als achtergrondrapper van vriend Brainpower, met wie hij ook in rapgroep ADHD zat, en met talloze goed beluisterde nummers op internet. Maar nu hij een Essent Award gewonnen heeft en zijn solodebuut Je Weet Nix uit is, is zijn carrière pas echt goed van de grond gekomen.

Het belangrijkste wapen van DiceCream is zijn zware, autoritaire stemgeluid, dat in combinatie met de stevig in de rondte klappende, bombastische beats klinkt alsof de rapper in een boksring woont die gebouwd is op het ruwe beton van de binnenstad.

Hoewel de rapper in zijn krachtige opschepraps inhoudelijk niet zo heel erg weet te boeien, staat zijn muziek met zijn rauwe rapstijl en opzwepende beats steeds garant voor onverdunde krijgers-hiphop waarbij het heel goed luchtboksen is. Of die beats nu zijn opgetrokken uit funky orgeltjes, sfeervolle strijkers, rafelige digitale geluiden of warme drijvende baslijnen, het maakt allemaal niet uit, zolang ze maar klinken alsof elke maat een nog diepere krater in het beton slaat.

DiceCream houdt zijn stoere personage, dat andere rappers voortdurend uitdaagt en alle vrouwen oproept meer geluid te maken tijdens de seks, niet de hele plaat vast. Dat werkt uitstekend wanneer hij emotionele teksten rapt in een prachtige samenwerking met Candy Dulfer, waarin strijkers, heldere pianoklanken en Dulfers saxofoon de sfeer perfect raken.

En het schiet gierend uit de bocht wanneer er, speciaal voor de TMF-kijkertjes, een mierzoet liefdesliedje langskomt waarin de stoere rapper op een beat met tergend opgewekte akkoorden ineens doet alsof hij in een boyband zit.

DiceCream treedt morgen op tijdens het Noorderslag Festival in De Oosterpoort in Groningen van 22.35 tot 23.00 uur op de X-Stage.www.noorderslag.nl/2007

    • Saul van Stapele