De vlieg op de muur

Deze week de favoriete kiek van Joost van den Broek (1967), die deze week werd uitgeroepen tot ‘Fotojournalist van het jaar 2006’.

‘Telkens als ik naar het werk van Anders Petersen kijk, raak ik geïnspireerd. Neem deze foto. Het is een eenvoudig beeld zonder poepspas, zelfs een beetje slordig vastgelegd. Een kiekje, gemaakt zonder pretenties. Het is duidelijk dat de scène belangrijker is dan de fotograaf, dat vind ik belangrijk.

Petersen, die uit Zweden komt, heeft een hele serie foto’s gemaakt in café Lehmitz. Ze tonen een soort romantiek waar ik erg van hou. Petersen fotografeert grote emoties: liefde, verdriet, dronkenschap. Je ziet dat deze mensen de uitersten van het leven kennen. Daar zit een soort poëzie in. Het is ook geen toeval dat de zanger Tom Waits een foto uit café Lehmitz heeft gebruikt voor de cover van een van zijn albums. In zijn muziek zit een zelfde soort melancholie. Het is het theater van het leven.

Het werk van Petersen doet me vaak denken aan de foto’s van Ed van der Elsken. Maar op een of andere manier is Petersen een stuk minder bekend. Waarom? Ik denk omdat hij een nogal bescheiden figuur is. Hij is de klassieke documentairefotograaf: de vlieg op de muur. Zo iemand kan je niet zijn, zo iemand ben je. Het is een persoonlijkheidskwestie.

Ik ben ook zo iemand, maar wat ik niet zo goed kan, is die nostalgie in mijn beelden vatten. Het lukt mij niet, ook al zou ik het heel graag willen. Daarvoor moet ik over een bepaalde drempel heen. Voor het soort foto’s die Andersen maakt, moet je een stamkroeg binnengaan, aan de bar gaan zitten en met mensen een biertje gaan drinken. Daar ben ik niet sociaal genoeg voor. Ik begin niet zo gemakkelijk een praatje. Dat vind ik jammer, want ik weet dat je dit soort taferelen overal kunt aantreffen. Ik zou gewoon nu naar buiten moeten gaan, de straat oversteken, ergens een kroeg binnengaan en beginnen. Maar ik doe het niet. Nog niet. Daar heb ik meer moed voor nodig.”

    • Rosan Hollak