David Beckham vindt goudmijn in Californië

David Beckham gaat voetballen in de Verenigde Staten, in de voetsporen van Cruijff, Pelé en Best.

De paparazzi zijn er klaar voor: de Beckhams komen naar Californië.

David Beckham (31) verruilt voetbalclub Real Madrid in augustus voor Los Angeles Galaxy. Zijn vijfjarig contract plus sponsorovereenkomsten zijn volgens kenners 250 miljoen dollar waard (193 miljoen euro). Daarmee gaat Beckham bijna een een miljoen dollar per week verdienen.

Volgens de voetballer zelf bood Real hem nog een contractverlenging van twee jaar aan. Beckham heeft sinds het begin van dit seizoen amper gespeeld in Spanje. Afgelopen zomer, na de uitschakeling van Engeland op het WK, had hij al afscheid genomen als international.

„Er zijn heel veel geweldige sporten in Amerika”, zei Beckham in een reactie. „Veel kinderen spelen honkbal, American football, basketbal. Voetbal is overal ter wereld behalve in de VS groot, dus dat is waar ik met de kinderen iets aan wil veranderen.”

Beckham en zijn vrouw, de voormalige Spice Girl Victoria, maken al deel uit van de Californische sterrencultuur. „Ze hebben goed door dat Los Angeles de vermaakhoofdstad van de wereld is en ze kennen hier veel mensen uit deze industrie”, zegt Tim Leiweke. Hij is naast vriend van het echtpaar bestuursvoorzitter van sport- en entertainmentbedrijf Anschutz Entertainment Group, eigenaar van onder meer Los Angeles Galaxy.

Het contract tussen Galaxy, voetbalorganisatie Major League Soccer (MLS) en Beckham werd na tien dagen onderhandelen gesloten. Bij de gesprekken waren Creative Artists Agency, vertegenwoordiger van filmsterren als Brad Pitt en Jennifer Aniston, en Simon Fuller betrokken. Fuller was manager van de Spice Girls en is ontwikkelaar van de tv-talentenjacht American Idol.

De komst van Beckham wordt beschouwd als het beste nieuws voor de populariteit van voetbal in de VS sinds het binnenhalen van sterren als Pelé, Franz Beckenbauer, Johan Cruijff en George Best in de jaren zeventig. Cruijff en Best speelden ook in Los Angeles.

De beloningsregels van de MLS zijn in november veranderd om sterren als Beckham binnen te halen. De clubs zijn nu vrij om de beloning van spelers zelf te bepalen; de MLS betaalt de eerste 400.000 dollar per speler.

Beckham heeft al een opleidingscentrum op het terrein van Galaxy, dat niet bijzonder presteert. Galaxy eindigde vorig seizoen als vijfde van de zes clubs in het westen van de VS. Het stadion heeft 27.000 zitplaatsen en is meestal voor driekwart gevuld. Het Beckham-effect was direct merkbaar: de club verkocht gisteren duizend seizoenskaarten.

De Britse kranten begroeten de transfer op hun eigen manier, meldt onze correspondent in Londen. End it like Beckham, kopt The Guardian in een toespeling op de speelfilm Bend it like Beckham. De kranten zien Beckhams vertrek bij Real als het einde van zijn loopbaan in het topvoetbal. De Daily Mail meldt dat Beckham voor het Amerikaanse avontuur heeft gekozen op aandringen van zijn vrouw Victoria. Hijzelf erkent dat het advies van zijn familie zwaar heeft gewogen.

    • Freek Staps