Celstraf voor oud-Kamerlid

De rechtbank in Amsterdam heeft voormalig Tweede Kamerlid Patricia Remak (VVD) veroordeeld voor uitkeringsfraude. De ex-politica kreeg vorige week een jaar celstraf opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Remak gaat tegen de uitspraak in hoger beroep, zo kondigde ze vanochtend in het NOS- Journaal aan.

Patricia Remak (1965) was in de periode 1998-2002 lid van de Tweede Kamer, daarna kreeg ze een wachtgelduitkering. De Amsterdamse rechtbank stelt in het vonnis van 4 januari dat Remak ruim drie jaar bewust heeft nagelaten inkomsten die ze kreeg uit werk bij het ministerie van Financiën en de Provinciale Staten in Noord-Holland te melden, terwijl ze wist dat die van invloed waren op de hoogte van haar wachtgelduitkering.

Volgens de rechter heeft Remak „het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van politieke ambtsdragers ernstig geschaad” en heeft ze „misbruik gemaakt van een voorziening die bedoeld is te voorkomen dat gewezen leden van de Tweede Kamer in inkomen terug zouden vallen”.

Verder stelde de rechter dat Remak „haar voorbeeldfunctie op grove wijze heeft miskend”. Bij het vonnis hield de rechter er rekening mee dat zij al een keer eerder was veroordeeld voor fraude.

Deze week maakte Remak bekend dat ze om privéredenen is gestopt als Statenlid van Noord-Holland. Sinds haar vertrek uit de VVD-fractie in 2005 zit Remak als eenpersoonssfractie in de Staten. Haar vertrek komt twee maanden voor de Provinciale Statenverkiezingen.

De rekeningencommissie van Provinciale Staten heeft onderzoek gedaan naar de boekhouding van fractie-Remak. Een woordvoerder van de provincie zei vanmorgen dat de commissie concludeert dat zij in 2005 21.500 euro te veel heeft ontvangen voor fractieondersteuning en reiskosten. Zij heeft de besteding van dit geld niet goed financieel verantwoord.

De provincie bekijkt op welke manier dit bedrag op haar kan worden verhaald.