Buikdans verovert Siberië

Tomsk is de buikdanshoofdstad van Siberië en misschien wel van heel Rusland, denkt secretaresse Lillia Vavilova. „Bij wedstrijden komt Tomsk meestal als winnaar uit de bus.”

Lillia werd op strandvakantie in Egypte met het buikdansvirus besmet. „Ik was zestien jaar, zag die vrouwen dansen en dacht: dat wil ik ook!” Terug op de besneeuwde taiga speurde ze op internet naar buikdanstechnieken. „Zes jaar geleden was er in Tomsk maar één dansschool die er iets mee deed. En dat was showbuikdansen van heel laag niveau”, zegt Lillia met een wegwerpgebaar. „Nu weten wij allemaal het onderscheid tussen de Libanese en de elegant golvende Egyptische stijl, tussen de wilde Turkse school, sluierdansen, Indische tempeldansen.”

Tomsk, 600.000 inwoners, telt maar liefst twaalf buikdansscholen: Habibi, Courage, Gafla, Padma, Tsjegidan, Marjam, Zjemtsjoerna en nog veel meer. Vijf jaar geleden begon het, nu is het een rage. Vanavond is er een wedstrijd in de aula van de Staatsuniversiteit. Siberische dames, jong en oud, dik en dun, vullen de kale zaal met vrolijk gerinkel van glitterbanden en spiegeltjes. Hun buiken zijn voorzien van getekende tatoeages, hun navels gevuld met nepparels. Hun publiek bestaat uit verlegen studenten en een paar professoren met grijze baardjes die vrolijk lachen en klappen.

„Ik heb nog altijd plankenkoorts”, zegt Jeanne, een prothesemaakster. Zij staat klaar voor een solo die het podium doet sidderen: Jeanne is nogal fors gebouwd. De zaal joelt van enthousiasme. „Vooraf ben je altijd bang dat je voor gek staat, dat ze je afwijzen”, zegt ze na afloop. „Dat gebeurt nooit. Het is heerlijk en heel emotioneel om jezelf zo te geven.” Hoe sloeg Jeanne aan het buikdansen? Puur toeval: drie jaar geleden haalde ze een vriendin op van de dansschool. „Ik zag die prachtige kostuums en was meteen verkocht. Zo gaat het met iedere Siberische vrouw.”

Wat heeft Tomsk met buikdansen? In Nederland wordt het aanbevolen als therapie voor gestresste carrièredames. Siberische vrouwen hebben geen excuus nodig. „We zijn halve Aziaten”, denkt Jeanne. Lillia, die fitnessbuikdansen geeft: „Siberische nachten zijn lang en koud. We zoeken iets om onszelf en onze mannen warm te houden.” Bovendien: „Slavische vrouwen willen graag elegant zijn. In westerse ogen gebruiken wij veel te veel make-up toch? We vinden het fijn ons lichaam te tonen.”

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol