Britten verhogen plotseling de rente

De Britse centrale bank heeft gisteren verrassend de rente verhoogd met 0,25 procentpunt tot een niveau van 5,25 procent. De verhoging is een gevolg van de aanwakkerende inflatie in Groot-Brittannië.

Vooral op de huizenmarkt zijn er de laatste maanden forse prijsstijgingen geweest. Ook de lonen zijn vaak scherp omhooggegaan, evenals transporttarieven. Het officiële inflatiecijfer was afgelopen najaar al gestegen tot 2,7 procent, het hoogste niveau in tien jaar tijd. Volgens sommige economen ligt het werkelijke cijfer overigens al beduidend hoger.

De Londense beurs reageerde in eerste instantie geschrokken op de verhoging. De koersen daalden maar herstelden zich later op de dag weer, mede doordat Wall Street hoger opende. Op de valutamarkt steeg het pond daarentegen. Het pond is nu bijna 2 dollar waard. Tegenover de euro werd de hoogste stand in achttien maanden bereikt. De financiële markten gaan er nu vanuit dat de Bank of England de rentetarieven binnen enkele maanden wel eens kan verhogen tot 5,5 procent.

De renteverhoging betekent dat miljoenen Britten met een hypotheek gemiddeld 14,66 pond (22 euro) per maand extra kwijt zijn. De Britse werkgeversorganisatie CBI toonde zich teleurgesteld over de stap.

De Europese Centrale Bank (ECB) liet gisteren de rente voor de eurozone ongewijzigd op 3,5 procent. President Trichet zei dat ECB de inflatie in de eurozone scherp in de gaten blijft houden.