boekberichten

Joost Zwagerman wil een gedragscode voor literatuurrecensent

Schrijver Joost Zwagerman beschuldigt Arjan Peters, literair recensent van de Volkskrant, van belangenverstrengeling. Peters recenseerde begin december het boek Derde van Patricia de Groot. De Groot is de redacteur van Peters’ vrouw, schrijver Désanne van Brederode. Een korte zoektocht leert dat Peters al in 2002 het debuut van De Groot gunstig recenseerde. In 1998 onthulde Zwagerman dat Peters boeken die hij ongunstig had gerecenseerd in de Volkskrant, elders aanprees. Peters werd drie maanden geschorst. Aanleiding voor de nieuwe beschuldiging is Peters’ uitspraak onlangs in HP/De Tijd, dat de schorsing ten onrechte was.

Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes heeft inmiddels een gesprek met Peters gehad. „We zijn als vrienden uit elkaar gegaan.” Boekenchef Wim Wirtz: „De hand van Zwagerman reikt volgens mij niet zo ver, dat zijn epistels tot het ontslag van Volkskrant-redacteuren kunnen leiden.” Querido-uitgever Annette Portegies: „Het zou beter zijn als recensenten in isoleercellen woonden, maar in de praktijk hebben veel recensenten banden met uitgeverijen – doordat ze zelf boeken publiceren, bevriend zijn met schrijvers of literaire avonden voorzitten. Betekent dat dat ze alleen nog positieve recensies schrijven? Welnee.”

„Een schriftelijke gedragscode zou helpen om dit soort vaagheden te vermijden”, vindt Zwagerman. „Ooit werd de Amerikaanse schrijver Michael Chabon, getrouwd met schrijfster Ayelet Waldman, gevraagd of zijn huwelijk nooit problemen opleverde. Chabon antwoordde: ‘Als ik morgen in een krant een zeer complimenteuze recensie schrijf over het boek van de redacteur van mijn vrouw, maak ik me voor de rest van mijn leven ongeloofwaardig.’ ”

Geheime schatten van Du Perron in aantocht

Schrijver E. du Perron (1899-1940) heeft als jongetje strips getekend. Vijf stripverhalen verschijnen volgende week in het tijdschrift Uitgelezen Boeken (Uitgeverij De Buitenkant). Bezoekers van het Symposium Jeugdliteratuur in Tilburg (17 januari a.s.) krijgen de eerste exemplaren. Op dit symposium wordt de jaarlijkse E. du Perron-prijs uitgereikt, aan iemand die bruggen slaat tussen de culturen in Nederland. Genomineerd zijn Ali B., Frank Groothof en Hakim en Karim Traïda. Daarna volgt een debat over de actualiteit van Du Perron.

De historische canon van Fokke & Sukke

Jean-Marc van Tol, tekenaar van onder meer Fokke & Sukke, begint zijn eigen uitgeverij, zo werd vorige maand bekend. Van Tol wil met zijn uitgeverij Catullus (www.catullus.nl) speciale projecten uitgeven, zoals De historische canon van Fokke & Sukke – mét voorwoord van Frits van Oostrom. „Met Catullus wil ik nieuwe dingen proberen”, zegt Van Tol. „Uiteraard in goed overleg met mijn uitgevers, De Harmonie en Interstat.” Een ambitieus project. „Stripwinkels kwijnen weg. Gewone boekwinkels willen standaardstrips verkopen. Je moet een bestseller als Fokke & Sukke achter de hand hebben om minder bekend werk te kunnen pushen. Dat terwijl graphic novels in andere landen booming business zijn. Ik wil proberen om in kleinere boekhandels een kast met onbekende stripboeken neer te zetten. Boekhandel Donner in Rotterdam heeft al zo’n stripschap en dat is een daverend succes.” Uiteindelijk wil hij strips aanbieden via internet. Gaat hij ook onbekend talent uitgeven? „Ik weet nog niet hoe goed ik ben in zaken doen. Daarom probeer ik het eerst met mijn eigen werk. Als ik dan op mijn bek ga is het niet zo erg.”

    • Merel Boers