België is nogal klein

De Belgische dichter Paul Snoek heeft België beschreven in het volgende gedicht:

België is een klein land

Ook wat zijn oppervlakte betreft

Het wordt elke dag kleiner steeds maar kleiner

Bezoek België voor het te laat is

België is kleiner dan je denkt.

En dat gaat nu dus lastig worden. In elk geval als je België met de auto zou willen bezoeken. Iedereen die gebruikmaakt van de Belgische wegen moet vanaf 2008 voor waarschijnlijk 60 euro per jaar een speciaal vignet kopen. Belgen krijgen dit bedrag vergoed via de belastingen. Maar ook niet-Belgen zullen het vignet moeten kopen als ze een dagje naar Antwerpen willen of door België heen rijden op weg naar de camping in Zuid-Frankrijk. Zij krijgen het bedrag niet vergoed.

Het is natuurlijk een heel raar plan. Ik dacht dat de Europese Unie met name was opgericht om ongehinderd vervoer over de landsgrenzen mogelijk te maken. Het is daadwerkelijk nogal klein om dan vervolgens tol te gaan heffen. Bovendien is het de bedoeling van de Unie dat alle burgers gelijke rechten hebben. Voor niet-Belgen worden die gelijke rechten 60 euro per jaar duurder dan voor Belgen. Ook is het nogal onrechtvaardig dat iemand die dagelijks honderden kilometers maakt op het Belgische snelwegennet (voor zover dat in zo’n klein land mogelijk is) net zo veel moet betalen als iemand die één keer per jaar zijn oma in Brasschaat bezoekt.

Volgens mij zit er maar één ding op. We verbieden de Belgische regering dat bedrag aan hun eigen inwoners terug te geven en we gaan tol heffen op alle snelwegen van Europa. Om het makkelijk te maken, betaalt iedere autogebruiker standaard een vast bedrag. 60 euro per jaar is natuurlijk veel te weinig. 600 euro per jaar komt meer in de buurt. Van dat geld kunnen we prachtig, uitgebreid, gratis openbaar vervoer realiseren.

Dichter en romancier.

    • Ilja Leonard Pfeijffer